Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling rouwt om dood koningin Fabiola, schrijfster Indische Waterlelies

05-12-2014, 19.53 uur

De Efteling rouwt om de dood van de Belgische koningin Fabiola. De schrijfster van het sprookje De Indische Waterlelies, dat sinds 1966 wordt uitgebeeld in het Sprookjesbos, overleed vandaag op 86-jarige leeftijd.

Fabiola heeft veel betekend voor het pretpark, laat een woordvoerder weten. Toch zal er bij De Waterlelies geen herinnering aan de overleden koningin worden geplaatst. "Het sprookje op zich is al een fysiek, permanent eerbetoon", aldus de voorlichter. "Elke toevoeging is overbodig."

Voordat ze trouwde met koning Boudewijn I hield Fabiola zich onder meer bezig met het schrijven van verhalen. Als in 1962 plannen ontstaan om een van haar sprookjes uit te beelden in de Efteling, stemt ze daarmee in.

Bij de opening, vier jaar later, is ze niet aanwezig. In 1967 komt ze alsnog kijken. Dan krijgt ze een rondleiding door het Kaatsheuvelse sprookjespark van onder meer Anton Pieck, die de tekeningen bij het sprookje verzorgde. Acht dagen later ontvangt de Efteling een brief met een reactie van de koningin: "De ontwerpers en kunstenaars hebben de poëzie en sfeer van de sprookjes uitstekend weten weer te geven op een manier die jong en oud moet aanspreken. Een artistiek wonder en een onvergetelijke herinnering."

Fabiola had de laatste jaren veel gezondheidsproblemen. Zo leed ze aan een botziekte en had ze last van een zuurstoftekort in haar bloed. Van een zware longontsteking in 2009 is ze nooit volledig hersteld.

De Indische Waterlelies is al sinds jaar en dag een van de populairste taferelen in het Sprookjesbos, niet in de laatste plaats vanwege de beroemde muziek van Bert Kaempfert: Afrikaan Beat. Volgend jaar september is het sprookje een paar weken dicht vanwege een grote opknapbeurt.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be