Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Leveranciers

Nederlands bedrijf bedenkt spookhuis in Orlando: 'De cirkel is rond'

10-10-2023, 11.13 uurBeeld: ThemeParkGroupie

Een Nederlands bedrijf heeft een spookhuis ontwikkeld in Orlando, het pretparkmekka van de wereld. De Leisure Expert Group, gevestigd in Amsterdam, kreeg de opdracht om een haunted house te ontwerpen en te realiseren voor SeaWorld Orlando in de Amerikaanse staat Florida. Voor eigenaar Marjolein van de Stolpe en creatief directeur Johnny Ruisch is dat een droom die uitkomt, vertellen ze aan Looopings.

"Toen we twintig jaar geleden Halloween naar Europa wilden halen, gingen we in Amerika kijken om inspiratie op te doen", zegt Van de Stolpe. "Inmiddels zijn we als bedrijf volwassen geworden en hebben we heel veel geleerd. Dat we nu mogen meewerken aan een evenement in Orlando, waar voor ons de oorsprong van Halloween ligt, voelt heel erg bijzonder. De cirkel is rond."

Het ontwerpbureau is al jaren verantwoordelijk voor podia van grote Amerikaanse dancefestivals. Zo kwam men in contact met mensen van SeaWorld Parks & Entertainment. "Tijdens een rondleiding stelden ze ons de vraag: kunnen jullie geen spookhuis voor ons maken? Ons antwoord was: ja, natuurlijk, dat zouden we geweldig vinden! Waarop de Amerikanen vroegen: waarom hebben jullie ons dan nooit eerder gebeld? Dat is misschien toch Nederlandse bescheidenheid."

Probleem
Creatief directeur Ruisch bedacht drie totaal verschillende concepten, die hij vervolgens presenteerde aan SeaWorld. Daar ontstond direct een probleem. "Ze konden niet kiezen, ze vonden alle drie de opties goed." De oplossing bleek om de plannen te combineren. "We hebben de verhaallijnen en technieken van de drie concepten als het ware op elkaar geplakt."

Zo ontstond D3ler1um666 Laboratories. Voor de realisatie van het spookhuis schakelde de Leisure Expert Group een lokale decorbouwer in. Zelf zorgde het bedrijf voor uitgewerkte ontwerpen, de installatie en afstelling van de techniek, de muziek en de regie van de acteurs. Het verhaal gaat over het hoofdkwartier van huurlingen die zeemeerminnen en andere gevaarlijke zeewezens proberen uit te schakelen. Het laboratorium, gesitueerd op de oceaanbodem, is alleen bereikbaar per lift.

Trainen
Het Nederlandse team zegt een hoop geleerd te hebben van de ervaring. Vaak regelt de Leisure Expert Group alleen de ontwerpen en decors van spookhuizen. "Nu deden we weer alles zelf: kabels trekken, acteurs trainen, rookmachines aansluiten... Alsof we tien jaar terug in de tijd gingen." Het eindproduct wordt daar beter van, denkt de eigenaar.

"Het komt dan écht tot leven zoals je het zelf hebt bedacht. Wellicht dat we die werkwijze in 2024 op meer plekken gaan toepassen." De reacties op D3ler1um666 zijn lyrisch, aldus Van de Stolpe. "Ik zie altijd verbeterpunten, maar SeaWorld kwam met één grote lofzang." De kans is dus aanwezig dat de Nederlanders in de toekomst vaker aan de slag gaan in Orlando. Howl-O-Scream, het halloween-evenement van SeaWorld, duurt nog tot en met 31 oktober.

Walibi
De Leisure Expert Group en zusterbedrijf Aniba zijn dit najaar ook aan het werk voor Attractiepark Slagharen, Walibi Belgium, Europa-Park in Duitsland en TusenFryd in Noorwegen. Voor Slagharen werden de nieuwe evenementen Scary Prairie en Western Nightmares opgetuigd. In Walibi Belgium verzorgt de firma de nieuwe walkthrough Pandemonium.Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer leveranciers
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be