Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Koninklijke Burgers' Zoo

Video: Burgers' Zoo plakt camera's op zeekoeien voor wetenschappelijk onderzoek

10-01-2023, 21.13 uur

Bezoekers van Burgers' Zoo moeten niet raar opkijken als ze zeekoeien zien zwemmen met een camera op hun rug. Het Arnhemse dierenpark werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research. Daarvoor worden de dieren tijdelijk voorzien van een 10.000 euro kostende videocamera, die op de huid wordt geplakt met zuignappen.

Fee Smulders wil voor haar onderzoek zeekoeien en zeeschildpadden in het Caribisch gebied tijdelijk voorzien van camera's. Op die manier hoopt ze de rol van zeekoeien in het zeegras-ecosysteem in kaart te brengen. "Dus: hoe beïnvloeden de zeekoeien het zeegras met hun graasgedrag?", verduidelijkt Smulders aan Looopings.

Er is ook een link met klimaatverandering. "Door verwarming van de zeeën verplaatsen schildpadden en zeekoeien zich", legt de onderzoekster uit. "Wij onderzoeken of het zeegras in meer noordelijke gebieden ook bestand is tegen de hoge graasdruk."

Loslaten
Met behulp van de camera's, die na verloop van tijd vanzelf loslaten, kan Smulders volgen wat de dieren precies doen en tegenkomen. In de Mangrove van Burgers' Zoo wordt de techniek alvast getest. Verzorgers en biologen bekijken op welke plaats van het lichaam de camera het beste bevestigd kan worden voor een optimaal resultaat. Het project wordt gefinancierd door een stichting die gelieerd is aan de dierentuin.Meer Koninklijke Burgers' Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be