Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
TusenFryd

Video: Noors pretpark krijgt Europa's eerste inverted triple-launch coaster

01-09-2022, 20.16 uur

De Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer gaat Europa's eerste inverted triple-launch coaster bouwen: een hangende achtbaan met een driedubbele lancering en inversies. Die komt in het Noorse pretpark TusenFryd te staan. Het principe is vergelijkbaar met lanceerachtbaan Gold Rush in Attractiepark Slagharen, maar dan met een trein ónder de rail.

Vanuit het station wordt de trein vooruit gelanceerd richting een 33,5 meter hoge heuvel, die net niet gehaald wordt. Daarna volgt een achterwaartse acceleratie door het station. Passagiers hangen even stil op grote hoogte, waarna de trein weer vooruit wordt gestuwd. Dankzij de hogere snelheid kan vervolgens het volledige parcours afgelegd worden, dat bestaat uit drie inversies. De topsnelheid bedraagt 95 kilometer per uur.

Looopings publiceerde onlangs al meerdere concepten. Nu heeft men de achtbaan officieel aangekondigd als nieuwe attractie voor 2023. De bouw kost 100 miljoen Noorse kroon, ongeveer 9 miljoen euro. TusenFryd liet eerder weten de komende jaren te willen transformeren tot een themapark waar decoraties en verhalen een belangrijke rol spelen. Deze investering is daar onderdeel van.

Grondwerk
Het grondwerk startte al in maart 2020, maar vanwege de coronacrisis moesten de werkzaamheden stilgelegd worden. In november 2021 werd het project weer opgepakt. Het is de bedoeling om deze maand te beginnen met de installatie van de baan zelf. In oktober moeten alle onderdelen op hun plek staan, zodat in de wintermaanden de benodigde testritten kunnen plaatsvinden.Meer TusenFryd
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be