Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Het Spookslot in de Efteling is dicht, maar de sloop kan niet meteen beginnen

04-09-2022, 22.14 uurBeeld: PromenadeFotos

De poorten van het Spookslot in de Efteling zijn definitief gesloten. Vanavond vond na ruim 44 jaar de allerlaatste show plaats in het bijzijn van medewerkers. Toch wordt de sloophamer morgenochtend nog niet direct van stal gehaald. De Efteling wil eerst alle waardevolle onderdelen uit de attractie halen.

Een speciaal team, verantwoordelijk voor het erfgoedbeheer in de Efteling, gaat daar komende week mee aan de slag. Alle bewegende decorstukken en andere iconische rekwisieten worden één voor één zorgvuldig gedemonteerd en achter de schermen opgeslagen. Sommige objecten zullen terugkeren in de nieuwe attractie Danse Macabre, andere onderdelen zullen tot in lengte van dagen onderdeel zijn van het Efteling-archief.

De Efteling weet nog niet precies hoelang het ontmantelen van het decor precies gaat duren. Daarom is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wanneer het gebouw zelf afgebroken kan worden. Pas als de spookruïne van binnen is opgeruimd, komt de sloopkogel tevoorschijn.

Fabula
Het gebied rond de attractie wordt morgen al wel meteen afgezet met bouwhekken, zodat de omgeving rond het Spookslot niet meer toegankelijk is voor publiek. Dat geldt ook voor het Heksenpad naast het slot en horecalocatie Het Seylend Fregat. Verder is de nabijgelegen 4D-bioscoop Fabula vanaf maandag dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Naar verwachting gaat het filmtheater half september weer open.

Het Spookslot was in 1978 de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. Daarnaast was het de eerste attractie volledig ontworpen door Ton van de Ven, de man die later verantwoordelijk zou worden voor Efteling-iconen als Fata Morgana, het Volk van Laaf, Droomvlucht en Villa Volta.

Internationale allure
Het macabere slot werd geheel in eigen huis ontwikkeld. Bij de opening had de 3,5 miljoen gulden kostende uitbreiding internationale allure: er werd gesproken over "het grootste spookkasteel van Europa". In de afgelopen decennia is de populariteit van het Spookslot zienderogen afgenomen. Dat is één van de redenen dat de directie heeft gekozen voor een spannendere vervanger, ter waarde van 25 miljoen euro. Die moet in 2024 af zijn.Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be