Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Belgium

Medewerkers Walibi Belgium vergeten achtbaanbeugel: vrouw springt uit karretje

18-08-2022, 12.14 uurBeeld: Canobie Coaster

Onoplettende medewerkers van Walibi Belgium hebben voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd bij hangende achtbaan Vampire. De rollercoaster werd zondagmiddag gestart terwijl de veiligheidsbeugel van een vrouw nog niet gesloten was. Toen de trein begon te rijden, kon de passagier op het laatste moment uit het karretje springen.

De Française, Camille Erghermanne, was in het park met personen met een lichamelijk beperking. Daarom was er bij het instappen extra aandacht voor haar gezelschap. De beugel van de passagier naast haar werd gesloten, maar personeelsleden zagen de beugel van de vrouw over het hoofd. Nadat ze uit de rijdende trein sprong en er paniek ontstond, werd de noodstop ingeschakeld en kwam het gevaarte tot stilstand.

Het nieuws kwam aan het licht door de regionale Franse krant La Voix du Nord. Een woordvoerster van Walibi Belgium bevestigt het verhaal tegenover Looopings. Ze erkent de fout. "Om onduidelijke redenen werden de voorgeschreven veiligheidsregels niet naar behoren uitgevoerd en werd de beugel van de betrokkene niet correct gesloten", legt ze uit. "Op het moment van vertrek heeft de vrouw haar zitplaats verlaten om op het perron te stappen."

Emotie
De bezoekers reageerden geschokt. Ze zijn opgevangen door het personeel. Bij de dokter bleek even later dat de vrouw kampte met posttraumatische stress. "We zijn ons uiteraard bewust van de emotie die het incident heeft kunnen veroorzaken", vult de voorlichtster aan.

Er is een onderzoek ingesteld om de precieze oorzaak van het voorval te achterhalen. Hoewel dat onderzoek nog niet is afgerond, is Vampire al wel weer geopend voor publiek. "Alle veiligheidsvoorzieningen zijn gecontroleerd. Die staan niet ter discussie. Het incident is dus niet te wijten aan de veiligheidsvoorzieningen van de attractie."

Aangifte
De vrouw heeft ook een officiële klacht bij het park ingediend. Aan Franse media vertelt ze dat ze eveneens aangifte zal doen bij de politie. Daar heeft Walibi op dit moment nog niets van vernomen. "Wij wachten op een formele kennisgeving alvorens te reageren."

Looopings heeft Walibi ook gevraagd wat de gevolgen zijn voor de betrokken werknemers. Worden ze op staande voet ontslagen of blijft het bij een waarschuwing? En wat zegt dit over de kwaliteit van de interne trainingen? De woordvoerster kan daar nog niet op ingaan. "Een reactie hieromtrent zou voorbarig zijn vanwege het nog lopende onderzoek."

Condor
Vampire is een 33 meter hoge suspended looping coaster van de Nederlandse bouwer Vekoma, met vijf inversies en een topsnelheid van 80 kilometer per uur. De treinen hangen onder de rail. Het attractietype is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Condor in Walibi Holland en MP Xpress in Movie Park Germany.

Waar Condor vorig jaar nieuwe treinen kreeg, maakt de versie in het Belgische zusterpark nog gebruik van de originele karretjes uit openingsjaar 1999. Die kunnen gestart worden zonder dat de beugels gesloten zijn. De verantwoordelijkheid voor het sluiten ervan ligt bij de aanwezige medewerkers.

Bestel de exclusieve Looopings Podcast-pin via Pretparkwinkel.nl
Meer Walibi Belgium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be