Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Regels voor Vlaamse dierentuinen aangescherpt: grotere verblijven voor zoogdieren

17-08-2022, 08.06 uur

De regels voor het houden van zoogdieren in Vlaamse dierentuinen worden strenger. Dat heeft Ben Weyts, de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, bekendgemaakt. Vanaf 1 januari 2029 hanteert de overheid andere eisen voor onder meer beren, katachtigen, buideldieren, hoefdieren, knaagdieren en kleine carnivoren. Die hebben bijvoorbeeld betrekking op de minimale oppervlakte van een verblijf.

Zo moet een tijger in Vlaanderen vandaag de dag een buitenverblijf hebben van minimaal 100 vierkante meter. Dat wordt 550 vierkante meter. Een neushoorn heeft straks niet langer minimaal 1000 vierkante meter tot zijn beschikking, maar 2000 vierkante meter. Voor beren wordt het realiseren van uitgebreide klimconstructies verplicht.

Buideldieren moeten in de toekomst de beschikking hebben over veerkrachtige bodems. Verder wordt het noodzakelijk om bij katachtigen te zorgen voor aparte slaaphokken en een verhoging in het verblijf. De nieuwe richtlijnen, opgesteld naar aanleiding van een advies van een speciale commissie, gaan onder meer gelden voor Zoo Antwerpen, Zoo Planckendael en Pakawi Park.

Vorige eeuw
De huidige normen stammen nog van de vorige eeuw. "De voorbije twintig jaar is de wetenschappelijke kennis over het houden van dieren sterk geëvolueerd en ook het publiek heeft vandaag hogere verwachtingen voor het welzijn van dieren in dierentuinen", laat het ministerie weten. Dierentuinen hebben nog enkele jaren de tijd om eventuele benodigde aanpassingen te verrichten.

Het is niet voor het eerst dat minister Weyts de Vlaamse dierenparken aan het werk zet. In 2018 werden ook al aangescherpte regels aangekondigd. Een jaar eerder liet de politicus Pakawi Park tijdelijk sluiten vanwege een groot aantal overtredingen op het gebied van dierenwelzijn. Weyts werkt nog aan een uitdoofbeleid voor dolfinaria en kermispony's.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be