Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Koninklijke Burgers' Zoo

Burgers' Zoo onthult: dit gebeurt er als een gevaarlijk dier ontsnapt

16-04-2022, 17.33 uur

Hoe gaat Burgers' Zoo te werk wanneer er een gevaarlijk dier ontsnapt? Het park geeft opvallend eerlijk antwoord op die vraag in de nieuwe editie van ZieZoo. Dat is het magazine voor abonnementhouders van de Arnhemse dierentuin.

Sandra Brandts, de KAM-coördinator (Kwaliteit, Arbo en Milieu) van Burgers' Zoo, vertelt in het artikel over de drie scenario's waarin het crisisteam de schietploeg oproept. Dat gebeurt uiteraard als een gevaarlijk dier ontsnapt, maar ook als er brand uitbreekt in zijn of haar verblijf.

Wanneer een andere situatie ontstaat waarbij een gevaarlijk dier mogelijk kan ontsnappen, komen de schutters eveneens in actie. Burgers' Zoo deelt alle dieren in vier verschillende categorieën in. Categorie één is het meest gevaarlijk, categorie vier het minst. Bij de ontsnapping van een dier uit categorie één of twee wordt de schietploeg sowieso ingeschakeld.

Panters
Als een beest uit categorie drie ontsnapt, kijkt men naar de omstandigheden. Is het dier bijvoorbeeld kalm of juist erg gestresst? Bevindt hij of zij zich achter de schermen of lopen bezoekers gevaar? Overigens vallen niet alle katachtigen in dezelfde categorie. Zo zijn panters gevaarlijker dan cheeta's.

Brandts benadrukt dat Burgers' Zoo altijd probeert om een ontsnapt dier terug te lokken naar het verblijf. Verdoving door de dierenarts is ook een optie, al duurt het een aantal minuten voor die begint te werken. Om de openbare veiligheid te garanderen, moet de schietploeg sommige dieren uit de gevaarlijkste categorie bij een uitbraak daarom direct doodschieten. Die bevoegdheid hebben ze ook buiten de hekken van het park.

Schietbaan
Een schietploeg bestaat verder altijd uit twee personen: de één communiceert met het crisisteam, terwijl de ander zich concentreert op het schieten. Alle schutters moeten regelmatig oefenen op de schietbaan om hun vergunning te behouden. Dat doen ze met zowel pistolen voor de korte afstand als geweren voor de lange. Ook vinden er jaarlijks enkele simulaties van calamiteiten plaats, zodat de ploeg goed is voorbereid op echte noodsituaties.

Meer Koninklijke Burgers' Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be