Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Floriade Expo

Foto's: wat is er te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere?

15-04-2022, 15.17 uur

In Almere is na jaren van discussiëren en voorbereiden de Floriade Expo 2022 geopend. Bezoekers kunnen tot en met zondag 9 oktober dagelijks terecht in een tijdelijk themapark rond bloemen, planten, groenten en fruit. Looopings was aanwezig op de eerste openingsdag. Dat resulteerde in een reportage met bijna zestig foto's, waarop goed te zien is dat de veelbesproken wereldtentoonstelling nog lang niet af is.

Verspreid over de vijf themagebieden Urban District, Hortus Avenue, Green Island, Utopia Island en Eco District zijn verschillende paviljoens, tuinen en kunstwerken opgetuigd. Volgens de organisatie ontdekken bezoekers van de Floriade "het groene leven" dankzij "groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken". "Geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit."

Maar erg groen is de Floriade op dit moment niet. Doordat veel deelnemende landen zijn afgehaakt en bouwwerkzaamheden vertraging opliepen, liggen grote delen van het terrein er opvallend troosteloos bij. In plaats van kleurrijke bloemenvelden treffen bezoekers vooral kale zandvlaktes en eindeloze grijze paden aan, met hier en daar een bloemenperkje en een gebouw.

Schaakbord
Veel van die gebouwen zijn bovendien nog niet af. Op meerdere plekken slingeren bouwmaterialen rond. Ook de infrastructuur helpt niet mee: het terrein is opgedeeld in vierkante kavels met paden ertussen, als een soort schaakbord. Daardoor valt het extra op dat een hoop stukken leeg zijn gebleven. De doelgroep van de Floriade bestaat voornamelijk uit senioren. Door de opzet van het park moeten zij erg lang lopen om heel weinig te zien.

Het zorgt voor desillusionerende taferelen, met informatieborden die melding maken van de meest prachtige creaties, terwijl voorbijgangers alleen zand, gras en tegels aantreffen. "Zelfgekweekte groenten en kruiden", staat op een bord bij een kale vlakte. "The Spiritual Garden", luidt het bijschrift bij een paar grasmatten met een bouwkeet ernaast. Een ander bord roemt de kleurrijke bloembollen van een bedrijf uit Hillegom. "Wat bloeit daar zo mooi?", valt er te lezen. Het antwoord: voorlopig helemaal niets.

Vuilstort
Parkdeel Eco District - te bereiken via een brug over de snelweg - spant de kroon. Dat gedeelte oogt op sommige plekken meer als een vuilstort dan als een wereldtentoonstelling, met stalen bouwhekken, opgestapelde kratten en heel veel beton. En dat terwijl de Floriade juist georganiseerd wordt omdat "natuur vaak plaats moet maken voor beton, glas en staal", zo schrijven de initiatiefnemers.

Op de website van de Expo wordt niet gemeld dat het terrein verre van gereed is. "Los van alle inspirerende snufjes en innovaties kun je ook gewoon heerlijk genieten van al de natuurlijke pracht en praal op het terrein", lezen we daar. "Je kunt een reis maken langs de vele in-bloei-staande tuinen, het inspirerende arboretum en smullen van verrassende groene gerechten of jezelf onderdompelen in het afwisselende kunst en cultuurprogramma. Er is voor ieder wat wils."

Tuincentrum
Het is de vraag of de Floriade ooit zo aantrekkelijk wordt als oorspronkelijk de bedoeling was. Zelfs wanneer komende zomer alle bloemen en planten in bloei staan, blijft de attractieve waarde van het Expo gering. Ondanks de goede bedoelingen van de organisatie is het niet gelukt om iets neer te zetten dat het niveau van een lokaal tuincentrum overstijgt.

Over het terrein loopt een kabelbaan. Officieel mag iedereen met een entreebewijs één keer gebruikmaken van die attractie: een enkele reis, geen retourtje. Bij de publieksopening op donderdag werd daar echter niet op gecontroleerd. Ook parkeerwachters vroegen niet om een kaartje: iedereen parkeerde in theorie dus gratis.

Feest
Zin gekregen in het "feest van groen en duurzame technologie"? Tickets kosten 35 euro voor volwassen en kinderen vanaf 13 jaar. Online zijn voor rustige dagen kaarten verkrijgbaar vanaf 29 euro. Voor een parkeerplek moet ter plekke maar liefst 19,50 euro afgerekend worden. Wie een parkeerkaart vooraf online bestelt, is 14,50 euro kwijt.

De directie hoopt op 2,8 miljoen bezoekers in zes maanden. Dat zijn ongeveer evenveel bezoekers als Attractiepark Slagharen, Duinrell en Walibi Holland samen trokken vóór de coronacrisis, in een jaar tijd. Het zou de Floriade in Almere in één klap het op één na best bezochte attractiepark van Nederland maken, na de Efteling. Maar al bij twee miljoen betalende bezoekers gaat bij de Floriade de vlag uit. Dan is er volgens directeur Hans Bakker sprake van een succesvolle editie.

















































































































Meer Floriade Expo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be