Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Puy du Fou

Historici beschuldigen themapark Puy du Fou van geschiedvervalsing

03-04-2022, 13.40 uur

De shows in het Franse themapark Puy du Fou geven een verkeerd beeld van de geschiedenis. Tot die conclusie komen vier historici in een boek dat ze over het park schreven. De voorstellingen zouden vooral gebaseerd zijn op de idealen van oprichter en oud-politicus Philippe de Villiers.

Florian Besson, Pauline Ducret, Guillaume Lancereau en Mathilde Larrère brachten afgelopen zomer vier dagen door in Puy du Fou. Hoewel ze onder de indruk waren van het spektakel, laten de auteurs in hun boek Le Puy du Faux weinig heel van de historische context.

Besson zegt in de Franse krant Ouest-France dat De Villiers alle shows zelf schrijft en ze baseert op zijn rechtse ideeën: "Het zijn geen verhalen over de geschiedenis, maar politieke propaganda." De voorstellingen zouden het verleden verheerlijken en buitenlanders stelselmatig neerzetten als een bedreiging.

Genocide
Daarnaast creëren ze een historische tegenstelling tussen vriendelijke christenen en ongelovige Romeinen, terwijl het christendom ook een Romeinse religie is. Bovendien zitten er veel fouten in de shows. Zo wordt er gesproken over een genocide in de streek Vendée, waar het park gevestigd is, terwijl die in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden.

Het stoort Besson dat veel kinderen op schoolreisje gaan naar Puy du Fou. Ze krijgen daar volgens hem een zwaar vertekend beeld van de geschiedenis. "Het is vals, dom en een beetje gevaarlijk om mensen te laten geloven dat Frankrijk mooi en vredig was zolang het christelijk was."

Presidentsverkiezingen
Het boek verschijnt op een pikant moment. Deze maand vinden in Frankrijk de presidentsverkiezingen plaats. Philippe de Villiers heeft zijn steun uitgesproken voor de extreemrechtse kandidaat Éric Zemmour. Medestanders verwijten Besson en zijn collega's dat ze met het boek de verkiezingen willen beïnvloeden.

Ook op social media krijgen de auteurs kritiek om hun vermeende linkse opvattingen. De Villiers zelf heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.

Meer Puy du Fou
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be