Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Tweede erfgoedvereniging pleit voor bescherming van Spookslot in de Efteling

29-03-2022, 13.20 uurBeeld: @KrisfromBelgium

Het Spookslot in de Efteling heeft aan pleitbezorgers geen gebrek. Nadat vorige week al erfgoedvereniging Heemschut opperde om het spookkasteel te redden, dient zich nu een tweede erfgoedvereniging aan. Stichting Cuypersgenootschap heeft een brief opgesteld aan het gemeentebestuur van Loon op Zand in de hoop de sloop van het Spookslot tegen te kunnen houden.

Zoals bekend wil de Efteling de nostalgische spookattractie uit 1978 na de zomer afbreken en vervangen door een nieuwe attractie. Het project kost 25 miljoen euro. Eeuwig zonde, vindt het Cuypersgenootschap. Daarom zou het Spookslot aangewezen moeten worden als "gemeentelijk monument", valt te lezen in de brief.

"Het Cuypersgenootschap is van mening dat het Spookslot, samen met het Sprookjesbos, een onderdeel vormt van het cultuurhistorisch erfgoed van Nederland en behouden dient te blijven." Het Spookslot zou daarbij voorrang moeten krijgen op het Sprookjesbos, "gezien de sloopdreiging". "Wij verzoeken u om de vereiste procedure op te starten ingevolge artikel 3 van de Erfgoedverordening 2015."

Rijksdienst
Het Cuypersgenootschap, opgericht in 1984, zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. De brief, die ook terechtkwam bij Stichting Natuurpark de Efteling, de Efteling B.V. en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, werd ondertekend door secretaris Leo Dubbelaar.

De Efteling heeft al meermaals laten weten een monumentale status voor Efteling-objecten niet te zien zitten. Het zou broodnodige vernieuwingen, zoals grootschalige renovaties, kunnen bemoeilijken. Bovendien moeten oude attracties soms vervangen worden om aantrekkelijk te blijven als attractiepark.

Muziek
Woordvoerders blijven benadrukken dat de opvolger van het Spookslot, waar officieel nog weinig over bekendgemaakt is, een Efteling-waardige attractie wordt. Looopings kon eerder melden dat verschillende elementen behouden blijven, waaronder de bekende muziek.

Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be