Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Duinrell

Duinrell geschrokken van commotie: tot nader order geen naaktzwemdagen meer

15-04-2022, 13.38 uur

Het Tikibad van Duinrell is voorlopig niet meer het toneel van naaktzwemdagen. Een jarenlange samenwerking met de Naturisten Federatie Nederland (NFN) wordt tot nader order opgeschort. Aanleiding is commotie die vorige maand ontstond toen bleek dat er plannen waren voor een demonstratie bij het Wassenaarse attractiepark.

De naaktzwemdag zou op zondag 13 maart voor de twaalfde keer gehouden worden. In de week ervoor lieten tegenstanders in felle bewoordingen van zich horen op social media. Conservatievelingen schreven onder meer dat het evenement niet geschikt zou zijn voor kleine kinderen. Ze kondigden aan actie te gaan voeren bij Duinrell.

Toen de gemeente en de directie van Duinrell lucht kregen van die verhalen, durfde men het organiseren van de jaarlijkse NFN-bijeenkomst niet meer aan. De veiligheid van de bezoekers zou niet gegarandeerd kunnen worden, luidde de uitleg. "Duinrell is een familiepark waar families met kinderen rondlopen", vulde een woordvoerster van het park later aan in gesprek met Looopings. "Het moet niet de plek zijn voor demonstraties. Ik neem aan dat je dit begrijpt."

Geen antwoord
Looopings heeft de voorlichtster nog gevraagd wie er precies zou komen actievoeren en of Duinrell voortaan alle evenementen uit de kalender schrapt wanneer iemand op internet beweert te gaan protesteren. Daar kwam geen inhoudelijk antwoord meer op.

Inmiddels is wel duidelijk dat Duinrell naar aanleiding van de ophef de komende tijd niet meer in zee gaat met NFN. Er heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de naaktrecreanten en de Duinrell-directie. "Net als wij zijn zij enorm geschrokken", meldt een NFN-woordvoerster aan Looopings. "Zo erg zelfs, dat een blootzwemdag bij het Tikibad voorlopig niet meer in de planning zit."

Politie
Voor een volgend evenement wordt gezocht naar een andere locatie. "Wel blijven wij in contact met Duinrell en hopen we beiden op een betere sfeer in de toekomst." Er moet nog een gesprek plaatsvinden met de burgemeester van Wassenaar. "Daarnaast hebben we diverse gesprekken met de politie gevoerd en zijn we ver gevorderd in het vormen van een dossier voor een nader onderzoek."

Sommige reacties die de NFN afgelopen maand ontving, waren volgens de voorlichtster "ronduit beangstigend en bedreigend voor onze recreatievorm". Er was sprake van "allerlei onjuiste aannames". "Het was wel duidelijk dat degenen die deze reacties plaatsten geen kennis hebben van wat naaktrecreatie is." Komende zomer wordt een speciale campagne gelanceerd in de hoop een beter beeld te kunnen schetsen.

Meer Duinrell
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be