Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Mondkapjesplicht ingevoerd: hoe zit het met attracties in pretparken?

01-12-2020, 21.12 uur

Het dragen van mondkapjes is vanaf vandaag verplicht in openbare overdekte ruimtes, voor iedereen van 13 jaar en ouder. Daaronder vallen ook pretparken, dierentuinen en musea. Het gaat dan in ieder geval om toiletgebouwen, horecalocaties en souvenirwinkels. Overdekte attracties zijn echter een apart verhaal.

Pretparken verwijzen naar een overheidsregel die aangeeft dat een mondkapje niet verplicht is wanneer personen een vaste zitplaats hebben. Daarom mogen mond- en neusmaskers in binnenattracties altijd af na het plaatsnemen in een karretje of bootje. De kapjes moeten dan wel weer open bij het uitstappen.

Welke ruimtes attractieparken classificeren als overdekte locatie, verschilt echter per park. Zo ziet de Efteling de stations van achtbanen als de Python en Joris en de Draak wel als overdekte locatie, terwijl Toverland de mondkapjesregel niet hanteert in de overdekte stations van lanceerachtbaan Booster Bike en houten achtbaan Troy.

Tikibad
In Duinrell is het dragen van een mondkapje niet verplicht in de overdekte stations van de Kikkerachtbaan en de Falcon, maar wel in het station van familieachtbaan Dragonfly. Voor het Tikibad geldt dat mondmaskers op moeten vanaf de ingang tot de garderobe.

Attractiepark Slagharen eist dat bezoekers mondkapjes dragen bij het betreden van de overdekte attracties El Teatro, Sky Tower, Phileas Fun House en Wild West Adventure. Mondkapjes zijn dan weer niet nodig in de overdekte stations van lanceerachtbaan Gold Rush, familieachtbaan Mine Train en waterbaan Ripsaw Falls. Verder geldt de mondkapjesplicht voor de schaatsbaan Winter Western Village en zwemparadijs Aqua Mexicana, tot aan de kleedkamers.

Boete
De parken geven aan dat medewerkers bezoekers zullen aanspreken als ze zich niet aan de regels houden. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Overigens raadt de overheid aan om mondkapjes tijdens een dagje pretpark of dierentuin zo veel mogelijk op te houden, ook buiten. Het veelvuldig op- en afdoen van een mondkapje zou het risico op besmetting namelijk verhogen.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be