Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Voormalig Efteling-directeur over Six Flags Holland: 'Gekke Amerikanen snapten er niets van'

24-11-2020, 13.37 uur

De komst van het Amerikaanse pretparkconcern Six Flags naar Nederland was een lachwekkend drama. Dat vindt voormalig Efteling-directeur Ronald van der Zijl (74), zo vertelt hij in een interview. Walibi Flevo kwam rond de eeuwwisseling in Amerikaanse handen, waarna het park werd omgedoopt tot Six Flags Holland. Dat ging gepaard met tal van nieuwe attracties. Van der Zijl, op dat moment directievoorziter van de Efteling, was er niet van onder de indruk.

"God, die gekke Amerikanen kwamen naar Europa", verzucht de oud-directeur in gesprek met Efteling-podcast Kleine Boodschap. "Een verhaal apart. Six Flags in Nederland was een drama." De Amerikanen dachten goud in handen te hebben met het pretpark in Biddinghuizen. "Die kwamen ons even vertellen hoe je echt geld kon verdienen. Lachen. Ik heb ze gewaarschuwd."

Wat ging er dan mis? "Het gekke is: die Amerikanen snappen niets van de West-Europese cultuur en van de West-Europese gebruiken." Zo werd Six Flags Holland aangekondigd als een park "in de buurt van Amsterdam". In werkelijkheid ligt de hoofdstad zo'n 60 kilometer verderop.

Vliegtuigen vol
Van der Zijl: "Zo werkt dat in Nederland niet. Six Flags ligt helemaal niet bij Amsterdam. Dat is in Amerika zo, want daar worden de afstanden heel anders beleefd als hier. Die dachten echt dat vanuit heel Europa vliegtuigen vol naar Amsterdam zouden komen omdat ze allemaal naar Six Flags bij Amsterdam wilden. Niet dus."

Ook op het gebied van personeel ging het fout, weet de toenmalige Efteling-baas. "Met de drie jongelui die in Biddinghuizen wonen, kom je niet zo ver. Dus die medewerkers moesten uit Zwolle en Apeldoorn en Harderwijk en weet ik veel waar vandaan komen. En dat ging niet. Want die jongelui hadden nog geen auto. In Amerika komt alles met de auto. Maar dat hadden ze hier helemaal niet."

Hoogseizoen
Dat had grote gevolgen voor het park. "Zelfs in het hoogseizoen stonden attracties stil. Want dan gingen de medewerkers die er wel waren van attractie naar attractie naar attractie."

De poging van Six Flags om de Europese pretparkwereld te veroveren, is uiteindelijk gestrand. Het Amerikaanse bedrijf vertrok in 2004 met de staart tussen de benen uit Europa. Six Flags Holland kennen we tegenwoordig als Walibi Holland.

Helemaal niks
Van der Zijl was sowieso niet zo'n pretparkliefhebber. "Ik had helemaal niks met attractieparken", geeft hij toe. Hij moest door iemand anders op de vacature voor algemeen directeur gewezen worden. "Ik zou eerlijk gezegd niet uit eigen beweging bij de Efteling gesolliciteerd hebben. De gedachte zou waarschijnlijk nooit bij me opgekomen zijn."


Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be