Nieuws

Nieuwe coronamaatregelen: pretparken en dierentuinen blijven open, kermissen gaan dicht

13-10-2020, 19.38 uur | Reacties

Kermissen in Nederland zijn vanaf woensdag verboden, maar pretparken en dierentuinen mogen vooralsnog geopend blijven. Dat heeft minister-president Mark Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarin nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd. Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen kiest het kabinet voor een gedeeltelijke lockdown.

Het doel is om sociaal verkeer te beperken. Per binnenlocatie mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn en groepen bestaand uit verschillende huishoudens mogen niet groter zijn dan vier personen, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar. De verkoop van alcohol wordt na 20.00 uur verboden. Ondanks alles behoort een dagje attractiepark de komende periode nog gewoon tot de mogelijkheden.


ZIE OOK: Opvallend overheidsadvies voor pretparken en dierentuinen: laat mondkapje op, ook buiten

"Voor musea, pretparken en dierentuinen verandert er vooralsnog niets ten opzichte van de huidige beperkingen", zei Rutte. Wel is het kabinet bezig om de wet aan te passen, zodat mondkapjes in binnenlocaties verplicht kunnen worden. Dat zal ook gevolgen hebben voor attractie- en dierenparken, waar op de meeste plekken nu nog sprake is van een dringend advies.

Halloween
Alle vergunningsplichtige evenementen worden verboden. Daaronder vallen ook kermissen. Of pretparken gaan stoppen met hun halloweenactiviteiten, zal de komende dagen moeten blijken. Walibi Holland besloot de Halloween Fright Nights afgelopen weekend al vroegtijdig stop te zetten.

Verder moeten restaurants in Nederland na woensdagavond tot nader order dicht. In pretparken gaat het om eetgelegenheden met bediening aan tafel, zoals Polles Keuken in de Efteling en The Flaming Feather in Toverland. Afhaallocaties kunnen geopend blijven. Hotels mogen wel eten blijven serveren voor verblijfsgasten.

Reisadvies
En pretparken in het buitenland? Rutte benadrukte dat het niet verstandig is om de grens over te gaan naar risicogebieden. "Ga sowieso nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies. En dat zijn inmiddels heel, heel veel landen. Die reisadviezen zijn er niet voor niets, hou je eraan."

ZIE OOK: Nieuwe regels voor groepsgrootte gelden niet voor pretparken, kermissen en dierentuinen

Reacties