Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
WasteWorld

Afvalpretpark wil bezoekers door riool laten glijden

06-12-2019, 18.34 uur | Reacties

Altijd al willen ervaren hoe het is om doorgespoeld te worden in een toiletpot? Als het aan Ernst Jonkers van de stichting WasteWorld ligt, is dat over een paar jaar mogelijk. Op de voormalige Brabantse vuilnisstortplaats Gulbergen, tussen Nuenen en Mierlo, moet een themapark verrijzen over afval en duurzaamheid.

WasteWorld wordt op de officiële website een "mix van fun, educatie en innovatie" genoemd. Bezoekers ontdekken hoe ze beter om kunnen gaan met de aarde door bewuster te gaan leven. Er is veel aandacht voor interactie en "dingen samendoen in gezins- of groepsverband".

Jonkers ziet voor zich dat kinderen in het park plastic doppen verzamelen en omsmelten. Daarna kunnen ze er met een 3D-printer nieuwe objecten van maken. Om bezoekers bewust te maken van milieuvervuiling wil hij een glijbaan decoreren als een rioolbuis. Kinderen stappen in een toiletpot en laten zich 'doorspoelen'. Tijdens de verfrissende afdaling leren ze dat er naast poep en urine nog meer vieze dingen in het riool belanden.

Ideale plek
Het park richt zich niet alleen op dagbezoekers en schoolreisjes, maar ook op bedrijven. Die zouden hun klanten tussen het afval kunnen uitnodigen voor productpresentaties en vergaderingen. Ook is WasteWorld volgens Jonkers de ideale plek voor ondernemingen om hun visie op duurzaamheid en circulaire economie uit te dragen.

Het idee voor WasteWorld is niet nieuw. Al in 2016 presenteerde Jonkers concepten voor het park, dat toen nog op een voormalig militair complex in Tilburg-Noord gebouwd moest worden. Hij hoopte destijds dat de nabijgelegen Efteling zou willen investeren in zijn hersenspinsels. De plannen ketsten af omdat de gemeente Tilburg meer heil zag in een evenemententerrein.

Afvalberg
Naar eigen zeggen kreeg Jonkers vervolgens aanbiedingen uit het hele land om zijn park elders te ontwikkelen. Hij koos voor Gulbergen omdat een deel van het thema al aanwezig is. Er ligt een afvalberg van zestig meter hoog op het terrein.

Volgende week tekenen vertegenwoordigers van het Landgoed Gulbergen en de stichting WasteWorld een overeenkomst om de haalbaarheid van de plannen samen te onderzoeken. Jonkers heeft in ieder geval goede hoop. Hij zegt gesprekken te voeren met internationale investeerders en fantaseert al over een extra afslag vanaf de A270 en zelfs een NS-station. Die zouden nodig zijn om de verwachte stromen bezoekers te kunnen verwerken.

Dierentuin
Landgoed Gulbergen moet een centrale ontmoetingsplek worden waar mensen recreëren en ontspannen. In het gebied liggen al een golfbaan en de dierentuin Dierenrijk.

Meer WasteWorld