Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling-ontwerper onthult verhaal achter nieuwe achtbaan Max & Moritz

14-11-2019, 13.13 uur | Reacties

Welk verhaal beleven Efteling-bezoekers als ze komend voorjaar in de nieuwe achtbaan Max & Moritz stappen? Daarover vertelt Efteling-ontwerper Robert-Jaap Jansen in een interview met abonneetijdschrift Wonder. Max & Moritz wordt een dubbele powered coaster, geschikt voor kinderen vanaf één meter. Het achtergrondverhaal is gebaseerd op een Duits verhaal uit 1865, over twee jongens die hun dorp onveilig maken.

Met dat basisprincipe ging Jansen aan de slag. "We hebben in de Efteling al veel mannelijke figuren. Het leek mij leuk om nou eens een kordate vrouw te kiezen." Dat werd Frau Schmetterling, de moeder van Max en Moritz. Zij maakt koekoeksklokken.


ZIE OOK: Efteling vraagt om hulp bij bouw nieuwe achtbaan

De jongens misdragen zich veelvuldig. "Ze hebben een hekel aan school, dus dat komt terug. Ze kliederen op muren, deuren en ramen. En ze halen hun streken uit." Omdat er in het Duitse bergdorpje veel over Max en Moritz geklaagd wordt, sluit de moeder de jongens op in de werkplaats van haar klokkenmakerij. Jansen: "Maar Max en Moritz zijn erg ondernemend en bedenken iets heel vernuftigs waardoor ze elke keer weer weten te ontsnappen. Dat is het verhaal geworden van de attractie."

Straf ontlopen
Bezoekers ontsnappen samen met Max en Moritz, zodat ze de straf van hun moeder kunnen ontlopen. "En ze ontsnappen meer dan één keer", vult projectleider Paul van Amstel aan. "Ook dat ga je op een heel grappige manier beleven als bezoeker."

Max en Moritz krijgen allebei een eigen karakter. "Ze zijn heel verschillend geworden", aldus ontwerper Jansen. "De één is een beetje boers en stoer en de ander is wat meer hooghartig. Wat de één niet kan, kan de ander weer. Vergelijkbaar met de Dikke en de Dunne, maar dan in een Efteling-jasje."

Grappen en grollen
De attractie wordt voorzien van veel humoristische elementen. Jansen: "Het wordt een vrolijke, ondeugende en doldwaze rit vol grappen en grollen." Omdat Max & Moritz een dubbele achtbaan wordt, komen er twee verschillende treinen en routes. "Je kunt straks dus kiezen tussen de Max of de Moritz."

Hoe worden de karretjes gedecoreerd? "Die hebben een bepaalde technische vorm, daar zat ik aan vast", zegt Jansen. "Toen dacht ik: wat zou ik knutselen als ik Max of Moritz was? En zo kwam ik op het idee van een soort zeepkistjes. Treintjes gemaakt van schots en scheef gespijkerde plankjes en onderdelen van koekoeksklokken."

Muziek
Wat bijzonder is, is dat de treinen voorzien worden van muziek. "Heel vrolijke, gekke muziek", zegt Jansen. "In combinatie met de snelheid van het treintje zorgt dat voor een extra effect." Volgens projectleider Van Amstel wordt de geluidskwaliteit "heel hoog". "Ook dat verstrekt de beleving."

De elektrisch aangedreven rollercoaster, gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides, komt op de oude plek van de Bob. In het voorjaar van 2020 vindt de opening plaats. Het stationsgebouw van de bobsleebaan wordt hergebruikt. Looopings kon onlangs al nieuwe tekeningen van het baanverloop en het station laten zien.

ZIE OOK: Efteling kondigt nieuwe attractie aan als 'stomme familieachtbaan'

Reacties