Walibi Holland

ICT-nachtmerrie Walibi Holland duurt voort: prijs vakantiehuizen aan te passen

24-10-2019, 20.10 uur | Reacties

Walibi Holland is nog niet verlost van een reeks ICT-problemen. De afgelopen weken kwamen al verschillende blunders aan het licht. Zo lag bedrijfsgevoelige verkoopinformatie op straat, kon iedereen gratis tickets bestellen voor een besloten personeelsfeest en lukte het een journalist om de prijs van entreekaarten te wijzigen. Vandaag kan er weer een stommiteit aan de lijst worden toegevoegd.

Ontwikkelaar Jan van Kampen, die ook het eerste datalek ontdekte, nam de website van het vakantiepark Walibi Village onder de loep. Door een fout in de code bleek het mogelijk om een gratis verblijf te boeken. "De site was zo ontworpen dat iedereen eenvoudig de prijs van een boeking kon aanpassen", aldus Van Kampen.


ZIE OOK: Website Walibi Holland gekraakt: journalist regelt entreekaarten voor 50 eurocent

Op die manier kostte een vakantie van duizenden euro's plotseling bijvoorbeeld nog maar 1 euro. "Dit bedrag werd doorgestuurd naar de betalingsprovider. Na het betalen van het zelfbedachte bedrag kreeg je te zien dat je order betaald was. Vervolgens ontving je de reisdocumenten voor je vakantie."

Compensatie
Toen Van Kampen zijn oorspronkelijke datalek bij Walibi meldde, vroeg hij om vier vrijkaarten voor de moeite. Dat leidde tot veel ophef. Walibi-directrice Mascha van Till dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit keer pakte Van Kampen het anders aan. Hij mailde zijn bevindingen naar de directie zonder suggesties over een eventuele compensatie.

Vanmiddag werd Van Kampen gebeld door de marketingmanager van het park. "Die heeft me bedankt. Ze vertelde ook dat de fout verholpen is. En toen was het gesprek ten einde." De ontwikkelaar snapt niet hoe dergelijke gênante fouten in de website van Walibi terecht zijn gekomen. "Het is zó stom. Hierover kregen we op de middelbare school al les bij informatica. De Walibi-site is echt gebouwd door amateurs."

Uitleg
Voor het bouwen van de website schakelde Walibi het Amsterdamse internetbedrijf Dept in. Looopings heeft de firma om een uitleg gevraagd, maar tot nu toe kwam er geen reactie. Een Walibi-woordvoerster wil wel reageren. Zij laat weten: "De reserveringen worden nog gecheckt bij het inchecken, dus Walibi was altijd in staat om deze boekingen te annuleren. Van een echte gratis vakantie kon dus geen sprake zijn. Het probleem is nu opgelost."

Walibi Holland is na vandaag nog drie dagen geopend. Het seizoen loopt tot en met zondag 27 oktober. Daarna blijft het attractiepark vijf maanden dicht voor de jaarlijkse wintersluiting.

ZIE OOK: Directrice Walibi Holland trekt keutel in: toch geen aangifte tegen 'hacker'

Reacties