Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Autoriteiten grijpen in: Walibi Holland moet levende slangen en spinnen weghalen

11-10-2019, 17.03 uur

Walibi Holland is per direct gestopt met een entertainmentact met levende dieren. Aanleiding is een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vorig weekend ontstond ophef toen bleek dat het pretpark tijdens familie-evenement Halloween Spooky Days reptielen en spinnen inzette. Bezoekers konden de dieren aaien en vastpakken, vaak zonder toezicht.

Naar aanleiding van commentaar op social media kondigde Walibi deze week aan dat er wijzigingen doorgevoerd zouden worden. De dieren kregen een andere plek, namelijk in een houten huisje met warmtelampen. Eerder stonden de terraria en rieten manden opgesteld in en rond marktkraampjes. Ook werd het toezicht aangescherpt.

De maatregelen bleken vandaag toch niet afdoende. "De NVWA heeft bij een controle een tekortkoming geconstateerd op het gebied van dierenwelzijn", meldt een Walibi-woordvoerster aan Looopings. Vervolgens eiste de toezichthouder dat de act onmiddellijk stopgezet zou worden. Rond 14.15 uur zijn de dieren weggehaald.

Temperatuur
Het attractiepark was naar eigen zeggen in de veronderstelling dat de act wel degelijk voldeed aan alle richtlijnen. "Dierenwelzijn is voor Walibi Holland zeer belangrijk", vult de voorlichtster aan. Daarom heeft men meegewerkt met de autoriteiten. "Aangezien er geen garantie gegeven kon worden met betrekking tot de omgevingstemperatuur van de dieren tijdens de dag."

Of Walibi nu ook een boete boven het hoofd hangt, is volgens een woordvoerder van de NVWA nog niet duidelijk. "De zaak is nog bij ons in behandeling", laat hij aan Looopings weten. "Het is in ieder geval goed dat het meteen is stopgezet."

Spookhuis
Halloween Spooky Days - de kindvriendelijke tegenhanger van de Halloween Fright Nights - loopt nog tot en met zondag 27 oktober. Naast de dierenact zijn er een spookhuis, een walkthrough in de openlucht en twee scare zones te vinden, bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.



Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be