Walibi Holland

Autoriteiten grijpen in: Walibi Holland moet levende slangen en spinnen weghalen

11-10-2019, 17:03 uur | Reacties

Walibi Holland is per direct gestopt met een entertainmentact met levende dieren. Aanleiding is een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vorig weekend ontstond ophef toen bleek dat het pretpark tijdens familie-evenement Halloween Spooky Days reptielen en spinnen inzette. Bezoekers konden de dieren aaien en vastpakken, vaak zonder toezicht.

Naar aanleiding van commentaar op social media kondigde Walibi deze week aan dat er wijzigingen doorgevoerd zouden worden. De dieren kregen een andere plek, namelijk in een houten huisje met warmtelampen. Eerder stonden de terraria en rieten manden opgesteld in en rond marktkraampjes. Ook werd het toezicht aangescherpt.


ZIE OOK: Walibi Holland past act met levende dieren aan na kritiek

De maatregelen bleken vandaag toch niet afdoende. "De NVWA heeft bij een controle een tekortkoming geconstateerd op het gebied van dierenwelzijn", meldt een Walibi-woordvoerster aan Looopings. Vervolgens eiste de toezichthouder dat de act onmiddellijk stopgezet zou worden. Rond 14.15 uur zijn de dieren weggehaald.

Temperatuur
Het attractiepark was naar eigen zeggen in de veronderstelling dat de act wel degelijk voldeed aan alle richtlijnen. "Dierenwelzijn is voor Walibi Holland zeer belangrijk", vult de voorlichtster aan. Daarom heeft men meegewerkt met de autoriteiten. "Aangezien er geen garantie gegeven kon worden met betrekking tot de omgevingstemperatuur van de dieren tijdens de dag."

Of Walibi nu ook een boete boven het hoofd hangt, is volgens een woordvoerder van de NVWA nog niet duidelijk. "De zaak is nog bij ons in behandeling", laat hij aan Looopings weten. "Het is in ieder geval goed dat het meteen is stopgezet."

Spookhuis
Halloween Spooky Days - de kindvriendelijke tegenhanger van de Halloween Fright Nights - loopt nog tot en met zondag 27 oktober. Naast de dierenact zijn er een spookhuis, een walkthrough in de openlucht en twee scare zones te vinden, bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.ZIE OOK: Fright Nights te eng? Nu ook Halloween voor kinderen in Walibi

Reacties