Liseberg

Zweeds pretpark eist miljoenen euro's na problemen bij bouw achtbaan

11-10-2019, 23.21 uur | Reacties

Attractiepark Liseberg in Zweden eist een schadevergoeding van miljoenen euro's van een adviesbureau. Door verkeerde berekeningen liep de bouw van de dive coaster Valkyria in 2018 meer dan drie maanden vertraging op.

Valkyria duikt tijdens een vrije val van vijftig meter even de grond in, waarna drie inversies volgen. Het ging mis bij de aanleg van de tunnel. Volgens adviesbureau Cowi zou zich onder de kleigrond in Liseberg een vaste steenlaag bevinden. Tijdens de bouw werd die laag echter niet aangetroffen.


ZIE OOK: Problemen bij bouw van nieuwe dive coaster in Zweden

Het pretpark moest extra kosten maken om de bodem te versterken en te stabiliseren. Het pretpark huurde experts is voor een tweede analyse van de bodem. Zij kwamen tot de conclusie dat het onderzoek van Cowi diverse onjuiste berekeningen bevatte.

Misgelopen
Ook bleven volgens het management veel mensen thuis omdat de spectaculaire achtbaan nog niet open was. Liseberg denkt 167.000 bezoekers misgelopen te zijn. Valkyria had eind april 2018 moeten openen, maar kon uiteindelijk pas op 10 augustus in bedrijf worden genomen.

Dat resulteert nu in een schadeclaim van 6 miljoen euro. Cowi is het daar niet mee eens en zal binnenkort eigen cijfers overleggen aan Liseberg. Het is nog onduidelijk of het tot een rechtszaak zal komen.

ZIE OOK: Hoogste en langste dive coaster van Europa geopend

Reacties