Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Ontdek alle details van het nieuwe Efteling-sprookje De Zes Zwanen

28-09-2019, 07.10 uur

De Efteling opent vandaag het dertigste sprookje in het Sprookjesbos: De Zes Zwanen. Het nieuwe sprookjestafereel, over een meisje dat zes jaar niet mag spreken, zit boordevol details. Efteling-ontwerper Sander de Bruijn zorgde voor een sfeervol schouwspel met een kasteel en zes bootjes in de vorm van zwanen. Een dertig foto's tellende reportage brengt het sprookje uitgebreid in beeld.

De Zes Zwanen is te vinden aan de rand van het Herautenplein, tussen Sneeuwwitje en Assepoester. Het 2,5 miljoen euro kostende sprookje bestaat uit een mini-attractie - een vaartocht - en een klassiek kijktafereel achter glas. De actuele wachttijd bij de bootjes is te bekijken via de Efteling-app en via looopings.nl/wachten.

Het hoofdpersonage uit het verhaal van de gebroeders Grimm heet Elisa. Haar zes broers zijn door hun stiefmoeder veranderd in zwanen. Om de betovering te verbreken, mag het meisje zes jaar lang niet praten of lachen. Ook moet ze zes hemden breien: niet van wol, maar van bos-astertjes.

Soundtrack
Efteling-bezoekers kunnen Elisa zien breien in de gewelven van het vijftien meter hoge slot, te midden van 606 fonkelende asters. De vaartocht duurt ongeveer tachtig seconden. Huiscomponist René Merkelbach verzorgde de soundtrack. Het verhaal - niet te horen vanuit de bootjes - werd ingesproken door Wieteke van Dort (76), bekend als de vertelstem van onder meer Roodkapje en Raponsje.

Sander de Bruijn is sinds kort het hoofd van de ontwerpafdeling van de Efteling, maar tot nu toe ontwierp hij nog geen sprookje. "Het is heel bijzonder om dat te mogen doen", vertelt hij aan Looopings. De Bruijn was eerder verantwoordelijk voor bijvoorbeeld Baron 1898 en verschillende scènes in Symbolica. Is het ontwerpen van een sprookje moeilijker of makkelijker dan een attractie? "Het is geen kwestie van moeilijker of makkelijker, maar de verfijnde schaal dwingt je wel om ontzettend scherp naar je ontwerpkeuzes te kijken."

Meer attracties
De Efteling zette in het Sprookjesbos nog niet eerder een echte ride neer. Leent het bos zich voor meer van dergelijke attracties? "Tot op heden smaakt het eigenlijk wel naar meer", zegt de ontwerper. "Zolang je het bijzondere gevoel van het Sprookjesbos in ere houdt, zou je daar best op voort kunnen bouwen."

In de omgeving hangen lantaarns voorzien van een bijzonder lichteffect. Met behulp van led-lampjes wordt de indruk gewekt dat er een vlammetje achter glas zit. Verder zijn in en rond het sprookje opvallend veel verwijzingen naar soldaten te vinden. Waar komen die vandaan? De Bruijn: "Het is natuurlijk het slot van de koning, dat bij tijd en wijle streng bewaakt moet worden."Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be