Europa-Park

Europa-Park liet achtbaanontwerp afhangen van bowlingwedstrijd

31-08-2019, 14:12 uur | Reacties

De bekende houten achtbaan Wodan in Europa-Park is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Om het baanverloop van de rollercoaster te bepalen, hebben de ontwikkelaars destijds een bowlingwedstrijd georganiseerd. Dat is te horen in de laatste aflevering van de Europa-Park-podcast After Park Lounge.

De makers van de podcast doken in de ontstaansgeschiedenis van de populaire achtbaan. Daarvoor spraken ze ook met de toenmalige projectmanager Frederic Pastuzak. Hij vertelde dat er tijdens het ontwerpproces een conflict is ontstaan met Jeff Pike, de achtbaanontwerper van de Amerikaanse leverancier Great Coasters International.


ZIE OOK: Bizar: ketting van houten achtbaan Europa-Park breekt tijdens ritje

Pastuzak en Pike konden het maar niet eens worden over het punt waar de houten achtbaan de naastgelegen mega coaster Blue Fire kruist. De Franse projectmanager wilde daar een grote heuvel bouwen waar passagiers gewichtloos zijn, terwijl de Amerikaanse ontwerper alleen een scherpe bocht met een vrije val voor ogen had.

Goedmakertje
De twee heren hebben hun meningsverschil uiteindelijk laten afhangen van een bowlingwedstrijd. Pike won met één punt verschil, waardoor de zogeheten 'airtime hill' er niet kwam. Als goedmakertje voegde hij wel een heel klein heuveltje toe aan de bewuste bocht. Die wordt intern inmiddels 'bowling curve' genoemd.

Wodan opende in 2012. Fabrikant Great Coasters International was eerder al verantwoordelijk voor Troy in Toverland (2007) en Joris en de Draak in de Efteling (2010).ZIE OOK: Video: Pools pretpark opent één van de spectaculairste achtbanen ter wereld

Reacties