Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Wildlands Adventure Zoo Emmen

Overleden nijlpaard Wildlands blijkt 'genderneutraal'

22-08-2019, 17:40 uur | Reacties

In dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft een tweeslachtig nijlpaard gewoond. Omdat de 11-jarige Hasana afgelopen dinsdag plotseling overleed, werd het beest voor onderzoek naar de Universiteit van Utrecht gebracht. De doodsoorzaak was een acute darmdraaiing, maar men ontdekte nog iets anders.

Hoewel Hasana geregistreerd stond als vrouwtje, had ze aan de binnenkant vooral kenmerken van een mannetje. Het dier beschikte over een vulva en wie haar bekeek, zag de typische bouw van een vrouwelijk nijlpaard.


ZIE OOK: Artis zet lgbt-dieren in de schijnwerpers tijdens Pride Amsterdam

Tijdens de autopsie kwamen onderzoekers echter voor een verrassing te staan. Waar haar baarmoeder en eierstokken hoorden te zitten, vonden ze testikels en een orgaan dat veel weg had van een penis. Het dier was dus hermafrodiet. Zelf spreekt het Drentse dierenpark in een persbericht over een "genderneutraal nijlpaard".

Tweeling
Een mogelijke verklaring is dat Hasana de helft van een tweeling was. Haar broertje leefde slechts vier dagen, maar tijdens hun tijd samen in de baarmoeder is Hasana wellicht blootgesteld aan mannelijke hormonen.

Volgens Job Stumpel, dierenarts van Wildlands, komt dat bij koeien vaker voor. Bij mensen en andere dieren is het zeldzamer.

ZIE OOK: Bijzonder: genderneutraal toilet op Tilburgse kermis

Reacties