Energylandia

Video: Pools pretpark opent één van de spectaculairste achtbanen ter wereld

22-08-2019, 16:02 uur | Reacties

Klik hier om je te abonneren op ons YouTube-kanaal

Eén van de spectaculairste achtbanen ter wereld is vanaf nu te vinden in Polen. Pretpark Energylandia, gelegen in de Zuid-Poolse stad Zator, heeft vandaag de indrukwekkende rollercoaster Zadra geopend. Passagiers duiken met een topsnelheid van maar liefst 121 kilometer per uur ruim zestig meter de diepte in.

Wat volgt is een onstuimig parcours vol bizarre elementen en beangstigend scherpe bochten. Zo hangen inzittenden tijdens één van de elementen secondenlang op zijn kop. Zadra telt drie inversies. De dollemansrit duurt in totaal zo'n anderhalve minuut.


ZIE OOK: Video: eerste onride-beelden van spectaculaire hybrid coaster in Polen

Hoewel Energylandia zelf spreekt over een 'wooden coaster', is Zadra feitelijk gezien een hybrid coaster. Een groot deel van de ondersteuningen is gemaakt van hout, maar de baan zelf is volledig van staal. Als we de officiële statistieken mogen geloven, gaat het om de hoogste én snelste hybrid coaster ter wereld.

Walibi
Zadra - Pools voor 'splinter' - is de derde achtbaan van de roemrijke Amerikaanse bouwer Rocky Mountain Construction in Europa, na Wildfire in het Zweedse pretpark Kolmården (2016) en Untamed in Walibi Holland (2019). Eigenlijk zou de opening pas in 2020 plaatsvinden. Begin deze week maakte het attractiepark bekend dat Zadra ruim een half jaar eerder dan gepland af zou zijn.

De achtbaan hoort bij het nieuwe middeleeuws themagebied Smoczy Gród. Dat is Pools voor 'drakenkasteel'. Er staan ook verschillende kinderattracties, waaronder de twee kleine achtbanen Draken en Frida. Bezoekers bereiken het parkdeel via een tunnel onder de weg.

Imposant
Energylandia hoopt dat de sensationele hybrid coaster een hoop internationale achtbaanfans over te streep kan trekken om een keer naar Polen te komen. "We zijn erg benieuwd of zij de coaster net zo geweldig en imposant vinden als wij", vertelt een woordvoerder aan Looopings.

In het park zijn sinds de opening in 2014 al veertien achtbanen neergezet, waaronder mega coaster Hyperion, waterachtbaan Speed en lanceerachtbaan Formula. Voor volgend jaar staat wederom een nieuwe achtbaan op de planning.ZIE OOK: Pools pretpark vestigt alsnog achtbaanrecord dankzij correctie

Reacties