Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Energylandia

Video: Pools pretpark opent één van de spectaculairste achtbanen ter wereld

22-08-2019, 16.02 uur

Eén van de spectaculairste achtbanen ter wereld is vanaf nu te vinden in Polen. Pretpark Energylandia, gelegen in de Zuid-Poolse stad Zator, heeft vandaag de indrukwekkende rollercoaster Zadra geopend. Passagiers duiken met een topsnelheid van maar liefst 121 kilometer per uur ruim zestig meter de diepte in.

Wat volgt is een onstuimig parcours vol bizarre elementen en beangstigend scherpe bochten. Zo hangen inzittenden tijdens één van de elementen secondenlang op zijn kop. Zadra telt drie inversies. De dollemansrit duurt in totaal zo'n anderhalve minuut.

Hoewel Energylandia zelf spreekt over een 'wooden coaster', is Zadra feitelijk gezien een hybrid coaster. Een groot deel van de ondersteuningen is gemaakt van hout, maar de baan zelf is volledig van staal. Als we de officiële statistieken mogen geloven, gaat het om de hoogste én snelste hybrid coaster ter wereld.

Walibi
Zadra - Pools voor 'splinter' - is de derde achtbaan van de roemrijke Amerikaanse bouwer Rocky Mountain Construction in Europa, na Wildfire in het Zweedse pretpark Kolmården (2016) en Untamed in Walibi Holland (2019). Eigenlijk zou de opening pas in 2020 plaatsvinden. Begin deze week maakte het attractiepark bekend dat Zadra ruim een half jaar eerder dan gepland af zou zijn.

De achtbaan hoort bij het nieuwe middeleeuws themagebied Smoczy Gród. Dat is Pools voor 'drakenkasteel'. Er staan ook verschillende kinderattracties, waaronder de twee kleine achtbanen Draken en Frida. Bezoekers bereiken het parkdeel via een tunnel onder de weg.

Imposant
Energylandia hoopt dat de sensationele hybrid coaster een hoop internationale achtbaanfans over te streep kan trekken om een keer naar Polen te komen. "We zijn erg benieuwd of zij de coaster net zo geweldig en imposant vinden als wij", vertelt een woordvoerder aan Looopings.

In het park zijn sinds de opening in 2014 al veertien achtbanen neergezet, waaronder mega coaster Hyperion, waterachtbaan Speed en lanceerachtbaan Formula. Voor volgend jaar staat wederom een nieuwe achtbaan op de planning.Meer Energylandia
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be