Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Energylandia

Sensationele hybrid coaster is bijna af: 61 meter hoog, 115 kilometer per uur

05-08-2019, 15.18 uur

Een pretpark in Polen legt de laatste hand aan één van de spectaculairste achtbanen van Europa. In attractiepark Energylandia staat de opzienbarende rollercoaster Zadra overeind. De baan werd gebouwd door de illustere Amerikaanse leverancier Rocky Mountain Construction.

Het gaat om een hybrid coaster met houten ondersteuningen en een stalen rail, vergelijkbaar met Untamed in Walibi Holland. Maar waar Untamed 36,5 meter hoog is, torent Zadra maar liefst 61 meter boven de grond uit. Ook de topsnelheid ligt een stuk hoger: 115 kilometer per uur.

Passagiers gaan tijdens een ritje drie keer over de kop. Wat ook opvalt, is de bijzondere constructie van de liftheuvel. Dat is geen massieve stellage, zoals gebruikelijk is bij houten achtbanen, maar een los stuk baan dat ondersteund wordt door slechts enkele pilaren. Door het merkwaardige ontwerp lijkt de top van de lift te zweven.

Splinter
Zadra is het Poolse woord voor 'splinter'. Eigenlijk zou de opening pas in 2020 plaatsvinden. Nu wordt in de wandelgangen gesproken over een opening in de zomer van 2019. Energylandia heeft dat nog niet bevestigd. De omgeving is al wel nagenoeg helemaal af.

Meer Energylandia
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be