Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Energylandia

Sensationele hybrid coaster is bijna af: 61 meter hoog, 115 kilometer per uur

05-08-2019, 15.18 uur | Reacties

Een pretpark in Polen legt de laatste hand aan één van de spectaculairste achtbanen van Europa. In attractiepark Energylandia staat de opzienbarende rollercoaster Zadra overeind. De baan werd gebouwd door de illustere Amerikaanse leverancier Rocky Mountain Construction.

Het gaat om een hybrid coaster met houten ondersteuningen en een stalen rail, vergelijkbaar met Untamed in Walibi Holland. Maar waar Untamed 36,5 meter hoog is, torent Zadra maar liefst 61 meter boven de grond uit. Ook de topsnelheid ligt een stuk hoger: 115 kilometer per uur.

Passagiers gaan tijdens een ritje drie keer over de kop. Wat ook opvalt, is de bijzondere constructie van de liftheuvel. Dat is geen massieve stellage, zoals gebruikelijk is bij houten achtbanen, maar een los stuk baan dat ondersteund wordt door slechts enkele pilaren. Door het merkwaardige ontwerp lijkt de top van de lift te zweven.

Splinter
Zadra is het Poolse woord voor 'splinter'. Eigenlijk zou de opening pas in 2020 plaatsvinden. Nu wordt in de wandelgangen gesproken over een opening in de zomer van 2019. Energylandia heeft dat nog niet bevestigd. De omgeving is al wel nagenoeg helemaal af.

Reacties