Artis

Artis zet lgbt-dieren in de schijnwerpers tijdens Pride Amsterdam

29-07-2019, 14:29 uur | ReactiesFoto: Edwin Butter

Homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders komen ook voor in de dierenwereld. Dat wil de Amsterdamse dierentuin Artis laten zien tijdens het jaarlijkse festival Pride Amsterdam. Er worden daarom speciale rondleidingen georganiseerd langs lgbt-dieren.

"De natuur is veel diverser dan veel mensen denken", laat Artis weten. Zo bestaan er biseksuele pinguïns, vissen die van geslacht veranderen en mannelijke vogelkoppels die samen kuikens grootbrengen. Bij de Japanse makaken komen vrouwenkoppels voor.


ZIE OOK: Primeur: homoseksuele gieren in Artis

"Homoseksueel paar- en broedgedrag is al bij meer dan 1500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen, waaronder bij olifanten, gorilla’s, pinguïns, leeuwen en gieren", weet Artis.

Apenrots
Er zijn nog rondleidingen op 3 en 4 augustus. Ze starten om 14.00 uur bij de Apenrots. Daarnaast is er op donderdag 1 augustus een speciale lezing over seksuele diversiteit in de natuur, gegeven door Artis-bioloog Charlotte Vermeulen en oud-docent homo- en genderstudies Gert Hekma.

Pride Amsterdam duurt van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus. Belangrijkste trekpleister van het festival is de botenparade Canal Pride op zaterdag 3 augustus.

ZIE OOK: Disneyland Paris annuleert omstreden hiphop-feest na ophef

Reacties