Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Merlin Entertainments

Bekende pretparkgroep wordt van de beurs gehaald

28-06-2019, 10.22 uur

Eén van de grootste pretparkgroepen ter wereld verdwijnt van de effectenbeurs. De beursgenoteerde firma Merlin Entertainments - uitbater van onder meer de Legoland-parken - wordt een privaat bedrijf. Daarvoor legt een groep investeerders 5,9 miljard pond (6,6 miljard euro) op tafel.

Dat bedrag is inclusief 1,1 miljard pond aan schulden (1,2 miljard euro). Merlin Entertainments wordt verdeeld onder de Deense investeringsmaatschappij Kirkbi, de Amerikaanse investeerder Blackstone en het Canadese pensioenfonds CPPIB. Kirkbi is eigendom van de Deense miljardairsfamilie Kristiansen, die de rechten op het Lego-merk bezit.

Bij Merlin Entertainments horen ook alle vestigingen van Madame Tussauds, Sea Life en The Dungeons, plus attractieparken als Alton Towers en Thorpe Park in Groot-Brittannië, Heide Park in Duitsland en Gardaland in Italië.

Potentie
"Als eigenaar van het Lego-merk hebben we een voorliefde voor dit prachtige bedrijf", zegt directeur Søren Thorup Sørensen van investeerder Kirkbi over de aankoop. "Wij denken dat deze groep investeerders ervoor gaat zorgen dat de attracties van Merlin, waaronder de Legoland-parken, hun volledige potentie gaan benutten."

De beslissing om Merlin te verkopen valt enkele weken nadat een aandeelhouder er publiekelijk op aandrong om het bedrijf van de beurs te halen.

Core business
Lego verkocht de Legoland-parken in 2005 aan de firma Blackstone, die toen de groep Merlin Entertainments oprichtte. De speelgoedgigant wilde naar eigen zeggen focussen op de core business van het bedrijf, namelijk het produceren van Lego-sets. Financieel had Lego het destijds erg zwaar. Inmiddels zijn de resultaten een stuk beter.

Meer Merlin Entertainments
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be