Nieuws

Bekende pretparkgroep wordt van de beurs gehaald

28-06-2019, 10.22 uur | Reacties

Eén van de grootste pretparkgroepen ter wereld verdwijnt van de effectenbeurs. De beursgenoteerde firma Merlin Entertainments - uitbater van onder meer de Legoland-parken - wordt een privaat bedrijf. Daarvoor legt een groep investeerders 5,9 miljard pond (6,6 miljard euro) op tafel.

Dat bedrag is inclusief 1,1 miljard pond aan schulden (1,2 miljard euro). Merlin Entertainments wordt verdeeld onder de Deense investeringsmaatschappij Kirkbi, de Amerikaanse investeerder Blackstone en het Canadese pensioenfonds CPPIB. Kirkbi is eigendom van de Deense miljardairsfamilie Kristiansen, die de rechten op het Lego-merk bezit.


ZIE OOK: Aandeelhouder wil Legoland van de beurs halen

Bij Merlin Entertainments horen ook alle vestigingen van Madame Tussauds, Sea Life en The Dungeons, plus attractieparken als Alton Towers en Thorpe Park in Groot-Brittannië, Heide Park in Duitsland en Gardaland in Italië.

Potentie
"Als eigenaar van het Lego-merk hebben we een voorliefde voor dit prachtige bedrijf", zegt directeur Søren Thorup Sørensen van investeerder Kirkbi over de aankoop. "Wij denken dat deze groep investeerders ervoor gaat zorgen dat de attracties van Merlin, waaronder de Legoland-parken, hun volledige potentie gaan benutten."

De beslissing om Merlin te verkopen valt enkele weken nadat een aandeelhouder er publiekelijk op aandrong om het bedrijf van de beurs te halen.

Core business
Lego verkocht de Legoland-parken in 2005 aan de firma Blackstone, die toen de groep Merlin Entertainments oprichtte. De speelgoedgigant wilde naar eigen zeggen focussen op de core business van het bedrijf, namelijk het produceren van Lego-sets. Financieel had Lego het destijds erg zwaar. Inmiddels zijn de resultaten een stuk beter.

ZIE OOK: Lego brengt exclusieve Legoland-set uit, inclusief achtbaan

Reacties