Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Kermis

Bliksemexpert: 'Kermisattracties zijn niet veilig bij onweer'

07-06-2019, 23:14 uur | Reacties

Als het onweert, is het verstandig om de kermis te mijden. Daarvoor waarschuwt bliksemexpert Michiel Hartmann in een interview. "Op de kermis zien we heel hoge metalen objecten die heel interessant zijn voor blikseminslag", weet hij.

Afgelopen week werd Nederland meermaals geteisterd door noodweer. Op zulke momenten is het beter om weg te blijven van kermisattracties, vertelt Hartmann aan dagblad de Stentor. "Als ik naar die heel hoge objecten kijk, dan zijn dat zeer zeker bliksemaantrekkers."


ZIE OOK: Blikseminslag bij Efteling-achtbaan Joris en de Draak

De deskundige onderwierp de kermis in Deventer aan een inspectie. "Ik heb rondgelopen en ik zie geen echte maatregelen voor bliksembeveiliging." Hij raadt exploitanten dan ook aan om hoge attracties te aarden. "Maak waar de poten op de grond staan een aardputje met een aardelektrode. Dan krijgen mensen die in de buurt staan de hoge spanning niet door hun voeten."

Advies
Hartmann, eigenaar van de firma Schaap Bliksembeveiliging, zou bij naderend onweer in ieder geval niet met een gerust hart over het kermisterrein lopen. "Mijn sterk advies is: mensen wegkrijgen van die attracties."

ZIE OOK: Free Fall-attractie in Slagharen gesloten na blikseminslag

Reacties