Boudewijn Seapark

Dolfinarium mag geen dolfijnen meer houden van Vlaamse minister

24-03-2019, 23.52 uur | Reacties

Zijn de dagen van het Belgische dierenpark Boudewijn Seapark geteld? Als het aan de Vlaamse minister van Dierenwelzijn ligt, wordt het in gevangenschap houden van dolfijnen op den duur verboden. Dat vertelde de politicus vandaag in actualiteitenprogramma De Zevende Dag.

Op dit moment is Boudewijn Seapark de enige dierentuin in België met dolfijnen. Volgens minister Ben Weyts is er geen toekomst meer voor het dolfinarium. "Het houden van dolfijnen in gevangenschap heeft geen enkel nut", zegt hij. "We laten hen kunstjes doen in ruil voor een paar dode vissen."


ZIE OOK: Aanraken van dolfijnen wordt verboden in Belgisch dierenpark

De leefomstandigheden van de dolfijnen in het park zijn veel te beperkend, vindt Weyts. "Dolfijnen zijn stressgevoelige en hyperintelligente dieren. Wij houden hen in een bassin, terwijl ze in het echte leven zestig kilometer per dag afleggen en hun natuurlijke habitat 125 vierkante kilometer groot is. Moeten we dat blijven tolereren, puur voor ons plezier?"

Aanraken
De minister is niet van plan om in de toekomst nog vergunningen te verstrekken voor het houden van dolfijnen. Hij spreekt over een "uitdoofbeleid". Dierenrechtenorganisaties zijn blij met het voornemen. Eerder besloot Weyts al om het aanraken van dolfijnen aan banden te leggen.

ZIE OOK: Boudewijn Seapark wapent zich tegen kritiek met nieuwe dolfijnenshow

Reacties