Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Paniek en chaos in Disneyland Paris: bezoekers zitten uren vast

23-03-2019, 22.25 uur | Reacties

In Disneyland Paris is zaterdagavond massale paniek uitgebroken. Omstreeks 21.00 uur begonnen bezoekers van uitgaansgedeelte Disney Village te schreeuwen en te rennen na het horen van knallen. Tijdens de chaos werden een hoop mensen onder de voet gelopen.

Veel personen sprintten naar nabijgelegen Disney-hotels of het aangrenzende treinstation Marne la Vallée-Chessy. Winkels en restaurants sloten de deuren. Wie op dat moment nog binnen was, mocht niet meer naar buiten. Sommige bezoekers hebben uren vastgezeten tot ze door bewapende agenten naar buiten werden begeleid. Daarbij werd iedereen meermaals gefouilleerd.

"Ik stond in een overvolle Disney-winkel toen mensen plots begonnen te gillen en te rennen", vertelt een ooggetuige aan Looopings. "Kledingrekken vielen op de grond en ik werd omver geduwd, waardoor ik van een trapje viel en personen over mij heen begonnen te lopen." De bezoeker is daarna naar het treinstation gevlucht, waar hij een uur vastzat in een klein schoonmaakhok. Lang bleef onduidelijk wat er precies aan de hand was. "Het was doodeng, net een film. Overal om ons heen stonden politiewagens en hoorden we sirenes."

Ambulances
Na de massahysterie en de ontruiming is Disney Village afgesloten voor publiek. Er kwamen enkele tientallen brandwagens, politiewagens en ambulances ter plaatse. Ook arriveerde er uit voorzorg een legerhelikopter. Omliggende Disney-hotels als Sequoia Lodge lieten gasten tijdelijk niet naar buiten gaan.

Een andere aanwezige bevond zich in koffietent Starbucks bij het uitbreken van de chaos. "Ineens kwamen heel veel mensen naar binnen gerend. Gelijk werden alle deuren gesloten. Iedereen was bang, sommige mensen moesten huilen." De Starbucks-gasten zijn daarna via een gangetje achter de schermen geëvacueerd richting Buffalo Bill's Wild West Show. Daar hebben ze bijna een uur moeten wachten.

Gefouilleerd
"Rond 22.15 uur kwamen brandweermannen en politieagenten binnen. Nadat we gefouilleerd waren, hebben zij ons in groepjes naar buiten begeleid. We moesten naar de parkeerplaats lopen via het treinstation, waar we opnieuw gefouilleerd werden."

Tijdens het incident was het even verderop gelegen Disneyland Park officieel al een uur gesloten. Er bevonden zich op dat moment nog wel personen in de souvenirwinkels van themagebied Main Street U.S.A. Zij mochten het park vervolgens enkele uren lang niet verlaten. Disney-medewerkers deelden Mickey Mouse-dekens uit, blijkt uit beelden op social media.

Gewonden
"Het was supereng", schrijft een Nederlandse ooggetuige op Facebook. "We zagen honderden mensen op ons af rennen. Dan ga je opeens zelf ook heel hard rennen. De kinderen waren helemaal van slag. Er zullen ook veel gewonden zijn, want mensen waren echt aan het rennen voor hun leven."

De onrust werd naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een kapotte loopband bij de parkeerplaats van Disneyland. Een technisch defect zorgde voor geluiden die klonken als schoten of explosies. Door de paniek in de menigte raakten verschillende bezoekers lichtgewond, bevestigen Franse autoriteiten op Twitter. Disneyland Paris heeft zelf de hele avond niet gecommuniceerd.

Stampvol
Het vrij toegankelijke Disney Village was zaterdagavond stampvol. Disneyland Paris beleefde zaterdag sowieso een gigantisch drukke dag. Bij sommige attracties stonden 's middags wachtrijen van ruim twee uur. De wachttijd bij mijntrein Big Thunder Mountain bedroeg op het hoogtepunt twee uur en vijftig minuten.























Meer Disneyland Paris