Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Disneyland Paris maakt voor het eerst in tien jaar winst

18-03-2019, 13.44 uur

Disneyland Paris heeft voor de eerste keer in tien jaar tijd winst gedraaid. In 2018 noteerde het Europese Disney-resort een operationele winst van 20 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van eigenaar Groupe Euro Disney. Een jaar eerder rapporteerde men nog een negatief operationeel resultaat van 49 miljoen euro.

Het gaat om het boekjaar 2017-2018, dat loopt tot oktober 2018. Hogere bezoekersaantallen en stijgende uitgaven van bezoekers zorgden afgelopen jaar voor een recordomzet van 1,66 miljard euro. Dat is 12,9 procent meer dan in 2017. De kosten stegen met 7,2 procent. Ook een record: de totale personeelskosten bedroegen 716 miljoen euro.

Sinds de opening in 1992 maakte Disneyland Paris nauwelijks winst. Dat gebeurde voor het laatst in 2008, toen de nettowinst 1,7 miljoen euro bedroeg. De exacte bezoekersaantallen van 2018 zijn nog niet bekendgemaakt. In 2017 waren de Disney-parken goed voor 14,8 miljoen bezoekers.

Nettowinst
Het jaarverslag spreekt verder over een nettowinst van 255 miljoen euro in 2018, tegenover een nettoverlies van 14 miljoen euro in 2017. Door ingewikkelde financiële constructies met bijzondere transacties zeggen die bedragen echter weinig over het financiële succes van Disneyland Paris.

Disneyland Paris is sinds 2017 volledig in handen van de Amerikaanse Walt Disney Company. Ruim een jaar geleden kondigden de Amerikanen een 2 miljard euro kostende uitbreiding van het Walt Disney Studios Park aan, met themagebieden rond Marvel, Frozen en Star Wars. In 2025 moet het project zijn afgerond.

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be