Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Gigantisch corruptieschandaal op Italiaanse kermis: steekpenningen bij keuren attracties

03-03-2019, 15.56 uur | Reacties

In de Italiaanse kermiswereld is een gigantisch omkoopschandaal aan het licht gekomen. Autoriteiten hebben jarenlang steekpenningen aangenomen bij het keuren van kermisattracties. Kermisexploitanten betaalden 150 tot 300 euro voor een certificaat, zonder dat er daadwerkelijk een veiligheidskeuring had plaatsgevonden.

Daardoor zijn enkele duizenden attracties geruime tijd niet gecontroleerd, melden Italiaanse media. De politie heeft al zeven mensen aangehouden. Dat worden er waarschijnlijk meer. 36 personen zijn aangemerkt als verdachte.

De omkoopaffaire werd blootgelegd naar aanleiding van een ernstig ongeluk in 2017. Toen raakte een meisje gewond bij een val uit een kermisattractie in de Noord-Italiaanse stad Legnano, omdat haar beugel niet functioneerde. Na vragen van de burgemeester besloot justitie een onderzoek in te stellen naar het keuren van attracties.

Tussenpersonen
Daaruit bleek dat één politiecommandant uit de Noord-Italiaanse gemeente Borgo d'Ale zich heeft laten betalen voor het onterecht verstrekken van meer dan duizend veiligheidscertificaten. Met behulp van tussenpersonen deed hij zaken met kermisbazen uit heel Italië. De man wordt verder verdacht van verduistering, drugshandel, illegaal wapenbezit en het uitgeven van vals geld.

Met de illegale handel werd in enkele jaren tijd honderdduizenden euro's verdiend. Afgelopen week zijn 1100 attracties stilgelegd in afwachting van het onderzoek. Vermoedelijk is er ook gesjoemeld met zo'n vierduizend andere certificaten.

Meer kermis
Reacties
Vanwege Europese regelgeving verschijnt het reactieveld alleen wanneer Facebook-gebruikers ingelogd zijn in hun browser en in hun account toestemming hebben gegeven voor het gebruik van plug-ins. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, zijn er geen reacties zichtbaar.
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be