Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Nieuws

Gemeente wil 32 miljoen euro investeren in voedselpretpark

22-03-2019, 10:51 uur | Reacties

De komst van een voedselpretpark in het Gelderse Ede is een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Ede heeft ingestemd met een investering van 32 miljoen euro. Eerder besloot de provincie al om 17 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Voorwaarde is wel dat de Rijksoverheid nog eens 5 miljoen euro wil steken in de plannen. Voor het project is in totaal 60 miljoen euro nodig. Daarvan gaat 51,5 miljoen euro op aan de bouw van de zogenoemde World Food Center Experience, een attractiepark over voeding. Dat moet naast treinstation Ede-Wageningen komen te liggen.


ZIE OOK: Experts kraken plannen voor nieuw voedselpretpark

De 32 miljoen euro van de gemeente bestaat uit een gift van 6 miljoen euro en een lening van 26 miljoen euro. Tot nu toe ging al 1 miljoen euro belastinggeld op aan externe adviseurs en conceptontwikkelaars.

Geen brood
In eerste instantie was het de bedoeling dat de overheid en het bedrijfsleven allebei 50 procent van de investering voor hun rekening zouden nemen. Bedrijven blijken echter geen brood te zien in het pretpark. Daarom moet 90 procent van het bedrag - 54 miljoen euro - nu worden opgehoest met belastinggeld.

Eerder deze week waarschuwden twee experts voor een financiële strop. Het "educatieve voedselavontuur" gaat geen groot publiek trekken, verwachten zij. "Een themapark moet een wow-factor hebben", vertelde oud-Walibi-directeur Hans van Driem. "Dat ontbreekt hier echt."

ZIE OOK: Bouw van megapretpark Nature Wonder World gaat niet door

Reacties