Walibi Holland

Kunstenaar wil geld zien na plagiaat in Walibi Holland

20-02-2019, 15.13 uur | Reacties

De kunstenaar wiens werk zonder toestemming gekopieerd werd door Walibi Holland, is uit op geld. Dat laat de Engelse artiest Nathan Coley aan Looopings weten. Eerder deze maand werd bekend dat Walibi zonder toestemming een bekend kunstwerk van Coley gekopieerd heeft: een stalen frame met de lichtgevende tekst 'A Place Beyond Belief'.

Coley is met name boos op het creatieve bedrijf WINK uit Amsterdam, dat door het pretpark werd gevraagd om een ontwerp te maken voor het gebied waar het kunstwerk bij hoorde. De advocaat van de kunstenaar heeft een schikkingsvoorstel gedaan, dat door WINK is afgewezen.


ZIE OOK: Britse kunstenaar boos op Walibi Holland vanwege kopiëren kunstwerk

"Het klopt dat mijn werk werd gekopieerd", zegt Coley in gesprek met Looopings. "Er is inbreuk gemaakt op mijn auteursrecht." De Brit heeft geen goed woord over voor WINK. "Een bedrijf dat handelt in ideeën en concepten zou zelf dingen moeten bedenken. Deze vorm van auteursrechtenschending geeft me een heel naar gevoel."

Misverstand
Maar volgens WINK berust het hele incident op een "onfortuinlijk misverstand", vertelt eigenaar Arne Koefoed aan Looopings. Hij zegt een groot liefhebber te zijn van het werk van Coley. Een plaatje van het kunstwerk zou terecht zijn gekomen op een zogeheten moodboard. "Dat was nooit bedoeld als een letterlijk ontwerp voor Walibi."

Waarom heeft het attractiepark het kunstwerk dan toch neergezet? "We gingen er destijds van uit dat wij ons ontwerp voor het gebied ook gingen uitvoeren. Toen dit onverhoopt niet gebeurde, koos Walibi ervoor om het project zelf met een aannemer op te pakken. Ons moodboard is daarbij per ongeluk als definitief ontwerp gebruikt. Stom, maar niet opzettelijk."

Verwijderd
WINK-eigenaar Koefoed heeft de kunstenaar persoonlijk excuses aangeboden. Het kunstwerk zelf is intussen verwijderd. "Naar ons idee is de zaak hiermee afgedaan." De Engelsman is echter niet tevreden. Hij eist nog steeds een financiële vergoeding naar aanleiding van het plagiaat.

Een woordvoerder van Walibi beweerde eerder dat Coley "betaald is voor het plaatsen van de opstelling bij het vervaardigen van het object". Het park houdt vol dat dat klopt.

ZIE OOK: Nintendo overweegt juridische stappen tegen Walibi vanwege halloweenpersonages

Reacties