Efteling

Qmusic-dj over Efteling-attractie Vliegende Hollander: 'Echt doodzonde'

16-02-2019, 17:39 uur | ReactiesFoto: promenadefotos

De Efteling heeft grove steken laten vallen bij de bouw van De Vliegende Hollander. Dat vindt Qmusic-dj Domien Verschuuren. In een aflevering van de Efteling-podcast Kleine Boodschap noemt hij de waterachtbaan een enorme gemiste kans.

"Het blijft gewoon echt een hoofdpijndossier", aldus de dj. "Het is nooit geworden wat het had moeten zijn. Ik vind het echt doodzonde." Verschuuren, geboren in Tilburg, staat bekend als een grote Efteling-fan. In zijn jeugd heeft hij zelfs in het park gewerkt. "Ik hou van de Efteling, maar ik vind echt dat de Efteling steken heeft laten vallen. Echt grove steken."


ZIE OOK: 'Bouw Vliegende Hollander was dieptepunt uit 65 jaar Efteling'

De Vliegende Hollander had veel beter kunnen zijn, denkt Verschuuren. Hij is wel te spreken over het gebouw, het verhaal en de muziek. "Maar er zijn essentiële sleutelelementen die het niet doen." Als voorbeelden noemt hij speciale effecten en lampjes die stelselmatig niet functioneren. Ook het alsmaar haperende ritsysteem moet het ontgelden. "Dat is voor zo'n project zo zonde."

Eigen schuld
Bovendien heeft de attractie volgens de diskjockey een capaciteitsprobleem. "Wat je ervoor terugkrijgt als je zestig minuten in de wachtrij hebt gestaan, is niet wat je van de Efteling zou verwachten."

Efteling-directeur Fons Jurgens is het met Verschuuren eens. Hij noemde de komst van De Vliegende Hollander enkele jaren geleden nog het absolute dieptepunt uit de geschiedenis van de Efteling. "Heel vervelend, maar het was ook onze eigen schuld."

Oplossing
Voor de bouw van De Vliegende Hollander ging de Efteling in zee met de onervaren fabrikant KumbaK. Die beslissing pakte niet goed uit: al sinds het prille begin kampt de baan met hardnekkige technische problemen. Bovendien heeft de attractie jaarlijks gigantisch veel kostbaar onderhoud nodig.

Zo moet de stalen ketting in het buitengedeelte regelmatig vervangen worden. Tot nu toe heeft de Efteling daarvoor geen structurele oplossing gevonden. Een optie zou zijn om de huidige baan te vervangen door een variant van een gerenommeerde achtbaanbouwer, zoals Mack Rides uit Duitsland of Intamin uit Zwitserland.

ZIE OOK: Efteling-attractie Vliegende Hollander krijgt single riders-rij

Reacties