Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

'Bedenker Carnaval Festival zou aanpassingen prima gevonden hebben'

31-01-2019, 15.57 uur

Joop Geesink, de bedenker en ontwerper van de Efteling-attractie Carnaval Festival, zou een voorstander zijn geweest van het aanpassen van de attractie. Dat vertelt zijn dochter Louise Geesink (64) aan Looopings. Gisteren werd bekend dat de Efteling drie scènes in Carnaval Festival gaat vernieuwen: die van Japan, China en Afrika.

Joop Geesink overleed op 13 mei 1984, slechts enkele weken voor de officiële opening van 'zijn' Carnaval Festival. Hij heeft nog wel enkele testritjes kunnen maken. Dochter Louise denkt dat haar vader de gisteren aangekondigde aanpassingen zeker had kunnen waarderen.

"Het is een goede zaak om zo'n attractie 35 jaar later even onder de loep te houden en hier en daar wat aanpassingen te doen", zegt ze. "Ik ga helemaal mee in de denkwijze van de Efteling. Ons wereldbeeld is de afgelopen 35 jaar veranderd, dus het is logisch dat Carnaval Festival meeverandert. En ik weet zeker dat mijn vader zich daar helemaal in zou kunnen vinden."

Geen stijlbreuk
Geesink is te spreken over de manier waarop de Efteling de verbouwing aanpakt. "Het wordt een mooie facelift. De nieuwe poppen krijgen dezelfde stijl als de oude figuren. Van een stijlbreuk met vroeger is gelukkig geen sprake." Ze zegt trots te zijn dat Carnaval Festival anno 2019 nog steeds zo populair is. "Het gedachtegoed van mijn vader leeft op deze manier voort en dat is prachtig."

Carnaval Festival is van begin maart tot en met eind mei gesloten. Tijdens de 3 miljoen euro kostende onderhoudsbeurt is er ook aandacht voor het besturingssysteem en de verlichting. Geesink: "Hopelijk kan ik bij de heropening zijn. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat."

Gezellig
In verschillende media komt Bert Outmaijer (96) aan het woord als de 'bedenker en ontwerper' van Carnaval Festival. In werkelijkheid was hij alleen decorbouwer. Outmaijer is geen voorstander van het aanpassen van de scènes. "Het ziet er niet zo gezellig uit", zegt hij bijvoorbeeld over een nieuwe scène met feestvierende Afrikanen die in plaats komen van boze krijgers met speren.

Overigens gaf Outmaijer enkele jaren geleden toe dat er tijdens de bouw van Carnaval Festival al geklaagd werd over racisme. Chinezen hadden toen al commentaar op poppen met spleetogen en hazentanden.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be