Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling investeert 3 miljoen euro in Carnaval Festival: vernieuwde scènes en techniek

30-01-2019, 10.05 uur

Eén van de bekendste en populairste attracties van de Efteling wordt vernieuwd. De Efteling-directie investeert maar liefst 3 miljoen euro in een gigantische opknapbeurt van Carnaval Festival. Die duurt van begin maart tot en met eind mei. Er worden niet alleen technische onderdelen vernieuwd, maar ook scènes aangepast.

Carnaval Festival opende 35 jaar geleden. "Omdat we de geliefde attractie willen behouden voor het nageslacht, is er een grootschalige renovatie nodig", vertelt een woordvoerster aan Looopings. Daarbij wordt gefocust op drie verschillende onderdelen: de decors, de verlichting en de techniek.

De Efteling heeft ervoor gekozen om drie scènes aan te passen, namelijk die van Japan, China en Afrika. "Deze scènes zijn al sinds de opening in 1984 een vreemde eend in de bijt", legt de voorlichtster uit. "De attractie laat zien hoe er over de hele wereld feest gevierd wordt, maar in deze landen is dat tot nu toe niet echt het geval."

Nieuwe opzet
Efteling-ontwerpers hebben een nieuwe opzet bedacht. Vandaag laat het park alvast één vernieuwde scène zien, namelijk die van Afrika. Nu staan daar donkere bosjesmannen met een ring door hun neus. Het inheemse volk verdwijnt niet, maar wordt wel anders uitgebeeld: met traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen.Hetzelfde geldt voor Aziaten die er nu nog uitzien als koddige mannetjes met spleetogen en enorme voortanden. In de andere scènes komen kleinere aanpassingen. Honderd van de bijna driehonderd figuren krijgen een likje verf.

Kritiek
De afgelopen jaren kwam Carnaval Festival meermaals in het nieuws na klachten over racisme. Is de Efteling nu gezwicht voor die kritiek? "Nee, anders hadden we wel eerder ingegrepen. We hebben gewacht met het opknappen van de attractie tot er technisch onderhoud nodig was. Dat zien we als een natuurlijk moment om te bekijken of de attractie ook op esthetisch vlak nog aan de huidige eisen voldoet, zoals we eigenlijk altijd doen bij onderhoudswerkzaamheden."

Vorig jaar ondergingen Fata Morgana, het Kabouterdorp en Vogel Rok een vergelijkbare behandeling. Ook daar werden nieuwe effecten toegevoegd en scènes aangepast. "Natuurlijk is ons wereldbeeld de afgelopen 35 jaar veranderd en dat ga je straks terugzien in Carnaval Festival, zodat de attractie weer tien jaar mee kan."

Techniek
Naast de decors is er veel aandacht voor de techniek. Er komt een nieuw besturingssysteem. Ook worden alle halogeenlampen vervangen door duurzame led-verlichting. Dat kost alleen al 1 miljoen euro. Daarnaast gaat de Efteling alle 118 gondels renoveren. Die operatie gaat door na de heropening. "We gaan de karretjes dit jaar steeds per twee uit de attractie halen", verduidelijkt de woordvoerster. Voor de overdekte wachtrij zijn geen grote veranderingen gepland.

In een video geeft Efteling-directeur Fons Jurgens tekst en uitleg over de plannen.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be