Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Politicus: 'IJsberen horen niet in dierentuinen thuis'

06-01-2019, 13.36 uur

Dierentuinen zouden absoluut geen ijsberen moeten tonen aan hun bezoekers. Dat schrijft Catherine Khalil van de Vlaamse politieke partij DierAnimal in een open brief. De politica is fel tegen het houden van ijsberen in gevangenschap.

In de Benelux zijn ijsberen te vinden in Ouwehands Dierenpark, Diergaarde Blijdorp, Dierenrijk, AquaZoo, Wildlands Adventure Zoo en safaripark Le Monde Sauvage. Verder heeft de Belgische dierentuin Pairi Daiza plannen om ijsberen te gaan huisvesten.

Volgens Khalil horen ijsberen te leven op plekken waar het tussen de 10 en -68 graden is. "Te warme temperaturen kunnen dodelijk zijn voor de dieren. Zelfs in hun gewone habitat kunnen ze overhit raken, als ze achter een prooi lopen."

Nachtmerrie
Bovendien hebben ijsberen in dierentuinen te weinig ruimte, zegt de dierenactiviste. "Ze leggen soms duizenden kilometers af in een gebied met een oppervlakte tot 15.000 vierkante kilometer en trekken rond in gebieden groter dan België. Ze gevangen houden op een oppervlakte van 3900 vierkante meter - wat hen te wachten staat in Pairi Daiza - is redelijk onwezenlijk."

Khalil spreekt over "een nachtmerrie voor de dieren". "Bovendien zullen ze ook nog eens geconfronteerd worden met de dagelijkse stress van een massa - vaak lawaaierige - pottenkijkers. Hiermee worden de dieren herleid tot circusdieren."

Verveling
Dierenparken verdedigen de keuze voor ijsberen door te beweren dat de dieren in gevangenschap veel ouder worden dan in het wild. "Maar waar zouden we zelf voor kiezen: twintig jaar een intens, vrij leven of veertig jaar in een isoleercel, waar we dagelijks hels lawaai te verwerken krijgen en af en toe een balletje tegen verveling mogen slaan?"

Dierentuinen werken wel mee aan een internationaal kweekprogramma om de soort niet te laten uitsterven. Dat klinkt nobel, maar volgens de politica is het geen goed idee. "Uiteindelijk betekent dat dat er gekweekt zal worden met met neurotische en zieke dieren om de soort in stand te houden. Dan zitten we binnen ettelijke jaren met een geïsoleerde genenpool van verzwakte dieren." Bovendien zijn organisaties die zich bezighouden met het behoud van ijsberen tegen het van fokken van ijsberen in gevangenschap, weet Khalil.

Privacy
En hoe zit het dan met de educatieve functie van dierentuinen? Khalil schermt met verschillende internationale onderzoeken waaruit blijkt dat dierenparken kinderen juist leren dat dieren geen recht hebben op vrijheid en privacy. Daarnaast zou 62 procent van de kinderen niets leren tijdens een bezoek aan een dierentuin. "Het gaat zelfs zo ver dat een Amerikaanse studie geen overtuigend bewijs kon vinden dat dierentuinen enige educatieve waarden hebben."

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be