Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Phantasialand

Joodse organisatie reageert op plan voor omstreden Phantasialand-hotel: 'Een echte nazi'

28-12-2018, 16.47 uur

Kan het nieuwe hotel van Phantasialand wel door de beugel? Het Duitse pretpark heeft plannen voor de bouw van Hotel Charles Lindbergh, vernoemd naar de gelijknamige Amerikaanse luchtvaartpionier. Maar Lindbergh was niet alleen een held: hij staat bekend als een nazi-sympathisant die regelmatig antisemitische uitspraken deed. Nu reageert de joodse belangenorganisatie CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel) op de omstreden plannen van Phantasialand.

"Dit is een heel moeilijke kwestie", vertelt CIDI-directrice Hanna Luden aan Looopings. "Want Lindbergh was een echte nazi en een overtuigde antisemiet, dat is duidelijk. Het was geen man met leuke ideeën. De kritiek op zijn persoon is dus terecht. Bovendien heeft hij zijn uitspraken na de oorlog nooit teruggenomen." Lindbergh stierf in 1974.

Ze vindt het te makkelijk om de controversiële gedachtes van Lindbergh te bagatelliseren omdat antisemitisme destijds vaker voorkwam. "Je zou kunnen zeggen: het was een kind van zijn tijd, maar dat is te kort door de bocht. Er waren destijds ook genoeg personen die zich daar niet schuldig aan maakten."

Schrappen
De CIDI-directrice gaat er naar eigen zeggen van uit dat Phantasialand tijdens het ontwerpproces niet op de hoogte was van de "verwerpelijke gedachtes" van Lindbergh. Toch is ze er geen voorstander van om het hotel helemaal te schrappen.

"Lindbergh blijft een zeer belangrijk historisch persoon", weet Luden. "Maar als je hem in de schijnwerpers zet, moet je ook de minder goede kanten belichten." Ze roept Phantasialand daarom op om in het park ook expliciet aandacht te besteden aan de antisemitische gedachtes van de Amerikaanse piloot. "We moeten de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis niet verzwijgen. We moeten het bespreekbaar maken."

Waarschuwing
Op die manier kunnen we iets leren van de geschiedenis, aldus Luden. "Vertel dat het een geniale uitvinder was met verkeerde ideeën. Maak de problemen van toen bespreekbaar. Zo'n historisch perspectief geeft ons de gelegenheid om in de spiegel te kijken. Het kan een waarschuwing zijn voor ons allemaal."

Phantasialand heeft zelf nog niet op de kwestie gereageerd.

Meer Phantasialand
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be