Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wildlands Emmen vroeg de Efteling om advies

07-12-2018, 15:36 uur | Reacties

Waren de financiële problemen van Wildlands Adventure Zoo Emmen te voorzien? Het dierenpark, dat nu kampt met tegenvallende bezoekersaantallen en miljoenen euro's verlies, heeft een ervaren partij jaren geleden om advies gevraagd. Bij de ontwikkeling van Wildlands vroeg het management de Efteling om hulp. En het sprookjespark kwam met een opvallend advies.

Dat melden verschillende ingewijden aan Looopings. De Efteling is al meer dan 66 jaar een succesvolle toeristische attractie. Wildlands hoopte dat de Kaatsheuvelse trekpleister handige tips zou hebben om van het gloednieuwe themapark in Emmen - kosten: 200 miljoen euro - ook een succes te maken.


ZIE OOK: 'Tweede vestiging Efteling is nog steeds een reële optie'

Maar na het bekijken van de plannen, kwam de Efteling met een genadeloos oordeel: het is beter om niet te investeren in de bouw van een nieuw park. In plaats daarvan stelde de Efteling voor om een veel kleiner bedrag te investeren in het oude park, dat inmiddels grotendeels gesloopt is.

Terughoudend
Toenmalig Efteling-directeur Bart de Boer bevestigt het verhaal in gesprek met Looopings. "Er is destijds inderdaad contact geweest tussen de Efteling en het oude Dierenpark Emmen", vertelt hij. "Wij hebben toen geadviseerd om buitengewoon terughoudend te investeren, in plaats van dergelijke gigantische bedragen. Eerder in het oude park dan in een heel nieuw park."

Een groot probleem voor Wildlands is dat er relatief weinig mensen in de buurt wonen. De Boer: "Bij dit soort investeringen hoort een aanzienlijk achterland, óf je moet iets ongelofelijks bijzonders neerzetten. Dat stond destijds ook op ons lijstje met criteria voor een eventuele tweede vestiging van de Efteling."

Belangen
Het Drentse dierenpark heeft het advies van de Efteling uiteindelijk naast zich neer gelegd. "Blijkbaar speelden er andere belangen", aldus De Boer. In maart 2016 vond de officiële opening van Wildlands Adventure Zoo Emmen plaats. Dit jaar lijdt het park naar verwachting 8 miljoen euro verlies.

Op dit moment is Wildlands op zoek naar een nieuwe directeur. De oud-Efteling-baas heeft geen interesse in die functie, zegt hij. "Nee, dat is niets voor mij."

ZIE OOK: Video: neem een exclusief kijkje in nieuw themapark Wildlands Emmen

Reacties