Nieuws

Regels voor Vlaamse dierentuinen worden strenger

23-04-2018, 12:20 uur | Reacties

Er komen strengere regels voor dierentuinen in Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts laten weten. De huidige wetgeving stamt uit 1998. "Het was tijd voor een aanpassing van de erkenningsvoorwaarden", zegt Weyts.

Zo moeten dieren in hun buitenverblijf in de toekomst altijd een vorm van beschutting hebben, bijvoorbeeld een schuilhok. Dieren met zowel een binnen- als buitenverblijf moeten altijd toegang hebben tot beide locaties, behalve bij extreme weersomstandigheden of tijdens werkzaamheden.


ZIE OOK: Gesloten dierentuin in België mag weer open

Verder wordt het verplicht om elke dierentuin volledig te omheinen, als een extra veiligheidsmaatregel. Wanneer er dieren ontsnappen, kunnen ze het terrein dan niet verlaten. Fysiek contact tussen bezoekers en dieren wordt ingeperkt. Volières mogen alleen toegankelijk zijn voor publiek als er permanent een personeelslid aanwezig is om toezicht te houden.

Bij presentaties voor bezoekers mogen dieren niet gedwongen worden om kunstjes te doen: ze mogen alleen hun natuurlijke gedrag demonstreren. Verder moet elke Vlaamse dierentuin een commissie oprichten die toeziet op het dierenwelzijn. De dierentuinen krijgen een jaar de tijd om alle aanpassingen door te voeren.

ZIE OOK: Belgische pechdierentuin verliest dieren door storm

Reacties