Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Efteling-componist eist schadevergoeding: 'Het is slecht geregeld'

02-10-2017, 16.25 uur | Reacties

Een bekende componist van pretparkmuziek sleept muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra voor de rechter. Maarten Hartveldt (64) componeerde symfonische muziek voor attractieparken als de Efteling, Europa-Park en Toverland. Naar eigen zeggen ontvangt hij daar nauwelijks een jaarlijkse vergoeding voor.

Buma/Stemra ziet erop toe dat bedrijven genoeg betalen om muziekwerken van componisten te mogen gebruiken. Maar volgens Hartveldt ziet hij daar nagenoeg niets van terug. Daarom eist hij nu een schadevergoeding van de organisatie.

"Het probleem ligt dus niet bij de Efteling of Toverland, maar bij Buma/Stemra", legt de Tilburgse componist uit in gesprek met Looopings. "Mensen denken dat ik veel geld ontvang omdat mijn muziek dagelijks in verschillende themaparken gedraaid wordt, maar het gaat hooguit om een paar honderd euro bruto per jaar."

Merkwaardig, vindt Hartveldt. "Een café betaalt al vlug duizenden euro's per jaar als er wat achtergrondmuziek aan wordt gezet. In themaparken is helemaal geen sprake van willekeurig gekozen achtergrondmuziek: het is speciaal gecomponeerde muziek, te vergelijken met filmmuziek."

Hartveldt is onder meer verantwoordelijk voor de oude parkmuziek van de Efteling, die de afgelopen twaalf jaar te horen was. Ook componeerde hij de soundtrack van Het Meisje met de Zwavelstokjes in het Sprookjesbos.

De rechtszaak, die morgen begint, is volgens Hartveldt bedoeld om duidelijkheid te scheppen. "Het is op dit moment slecht geregeld, dus het is goed dat deze discussie nu gevoerd gaat worden." Een woordvoerder van Buma/Stemra wil niet inhoudelijk reageren.

Reacties