Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Efteling-componist eist schadevergoeding: 'Het is slecht geregeld'

02-10-2017, 16.25 uur

Een bekende componist van pretparkmuziek sleept muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra voor de rechter. Maarten Hartveldt (64) componeerde symfonische muziek voor attractieparken als de Efteling, Europa-Park en Toverland. Naar eigen zeggen ontvangt hij daar nauwelijks een jaarlijkse vergoeding voor.

Buma/Stemra ziet erop toe dat bedrijven genoeg betalen om muziekwerken van componisten te mogen gebruiken. Maar volgens Hartveldt ziet hij daar nagenoeg niets van terug. Daarom eist hij nu een schadevergoeding van de organisatie.

"Het probleem ligt dus niet bij de Efteling of Toverland, maar bij Buma/Stemra", legt de Tilburgse componist uit in gesprek met Looopings. "Mensen denken dat ik veel geld ontvang omdat mijn muziek dagelijks in verschillende themaparken gedraaid wordt, maar het gaat hooguit om een paar honderd euro bruto per jaar."

Merkwaardig, vindt Hartveldt. "Een café betaalt al vlug duizenden euro's per jaar als er wat achtergrondmuziek aan wordt gezet. In themaparken is helemaal geen sprake van willekeurig gekozen achtergrondmuziek: het is speciaal gecomponeerde muziek, te vergelijken met filmmuziek."

Hartveldt is onder meer verantwoordelijk voor de oude parkmuziek van de Efteling, die de afgelopen twaalf jaar te horen was. Ook componeerde hij de soundtrack van Het Meisje met de Zwavelstokjes in het Sprookjesbos.

De rechtszaak, die morgen begint, is volgens Hartveldt bedoeld om duidelijkheid te scheppen. "Het is op dit moment slecht geregeld, dus het is goed dat deze discussie nu gevoerd gaat worden." Een woordvoerder van Buma/Stemra wil niet inhoudelijk reageren.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be