Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Zeldzaam archief van oude Efteling-fanclub online

14-09-2017, 11.00 uur

Hoe was het om een Efteling-fan te zijn in een tijdperk zonder social media of internetsites? In de jaren tachtig bestond er al een heuse Efteling Fanclub, inclusief een zelfgemaakt clubblad en ontmoetingen in het park. Het archief van die fameuze club staat nu op internet.

Een Efteling-liefhebber van het eerste uur vond 37 oude clubbladen terug en besloot ze online te zetten. De magazines uit de periode 1985 tot 1989 staan vol met oude krantenknipsels, nieuwsberichten, interviews, quizzen, anekdotes en weetjes waar toegewijde Efteling-fans hun vingers bij zullen aflikken.

Er valt onder meer een hoop te lezen over de bouw van klassiekers als Carnaval Festival, Fata Morgana, de Pagode, Monsieur Cannibale en de Trollenkoning. Ook de geruchtenmolen draaide toen al op volle toeren. Zo werd er in 1989 al melding gemaakt van een nieuwe attractie met de naam Villa Vola, "een kantelend huis". Pas zeven jaar later zou Villa Volta de deuren openen.

En wie denkt dat Efteling-fans vroeger een stuk minder kritisch waren, heeft het mis. In het clubblad van mei 1988 wordt bijvoorbeeld steen en been geklaagd over achterstallig onderhoud. "Het Spookslot is vreselijk verwaarloosd. De hekjes en grafstenen, die anders zo verrassend en subliem begonnen te bewegen, staan nu zielig stil. Zij zijn enkel nog een decorstukje in een toneelstuk waar niemand echt geboeid door raakt."

De Efteling Fanclub werd destijds opgericht door de twee vrienden Jeroen Verheij en Sebastiaan Smits. Verheij, die de illustraties verzorgde, is nog steeds dagelijks met de Efteling bezig. Hij werkt tegenwoordig in het attractiepark als entertainer en ontwerper.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be