Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Veel mankementen bij overdekte kinderpretparken: 90 procent voldoet niet aan eisen

13-01-2017, 16.21 uur

De veiligheid van overdekte kinderpretparken laat nogal eens te wensen over. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het afgelopen jaar heeft de veiligheidsinstantie 37 indoor speellocaties onderzocht. In 90 procent van de gevallen werden één of meer afwijkingen geconstateerd.

Vijf speelhallen kampten met minstens één technisch mankement. Op dertien plekken ontbrak een veiligheidscertificaat. Bij vijftien locaties was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificaten.

Bij tien overdekte kinderpretparken zijn speeltoestellen stilgelegd omdat technische problemen bij een hercontrole niet verholpen bleken te zijn. Ook werden er boetes opgelegd.

Meerdere locaties van de bekende ketens Monkey Town en Ballorig voldeden niet aan de wettelijke eisen. De NVWA constateerde problemen bij Monkey Town-vestigingen in Valkenswaard, Wijchen, Bleiswijk, Den Haag, Helmond, Purmerend en Rijswijk. Ook mankeerde het een en ander bij Ballorig-speelhallen in Stadskanaal, Tilburg, Utrecht, Zaandam, Almere, Arnhem, Maastricht, Hattem, Heerhugowaard en Nieuw Bergen.

"Denk aan gescheurde vangnetten waardoor de mazen te groot worden, zodat kinderen erdoorheen kunnen schieten of er met hun hoofd achter blijven hangen", vertelt NVWA-coördinator Martijn Colijn aan het AD. De inspectiedienst zegt geschrokken te zijn van de resultaten.

In totaal telt Nederland 150 overdekte pretparken voor kinderen, met trampolines, ballenbakken, klimtoestellen en glijbanen. De afgelopen jaren vonden meerdere ernstige ongelukken plaats. De NVWA besloot het toezicht vervolgens aan te scherpen.

Driekwart van de speelhallen is nog niet geïnspecteerd. Daarom adviseert de NVWA ouders om alert te zijn op technische gebreken. De instantie waarschuwt dat kapotte toestellen kunnen leiden tot snijwonden, botbreuken, hoofdletsel of de dood.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be