Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Aandeelhouders Disneyland Paris klagen Walt Disney Company aan

13-12-2016, 16.23 uur

Een groep aandeelhouders van Disneyland Paris sleept de Amerikaanse Walt Disney Company voor de rechter. De firma zou zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van vennootschapsgoederen, het publiceren van onjuiste rekeningen en het verspreiden van misleidende informatie.

Disneyland Paris is eigendom van Euro Disney S.C.A. Dat bedrijf is voor 77,4 procent in het bezit van The Walt Disney Company. Vanwege die ingewikkelde constructie moet Disneyland Paris bij het gebruiken van Disney-figuren licentiekosten betalen aan Walt Disney.

Volgens de boze aandeelhouders, verenigd in beleggingsfonds Charity Investment Asset Management (CIAM), vragen de Amerikanen echter veel te hoge bedragen. "De gehanteerde tarieven zijn drie keer de marktwaarde", zegt CIAM-oprichter Anne-Sophie d'Andlau. Er zou in totaal 930 miljoen euro te veel betaald zijn.

Daardoor kan Disneyland Paris met geen mogelijkheid winst draaien, klinkt het. Het afgelopen jaar werd er nog een verlies geboekt van 705 miljoen euro. Sinds de beursgang in 1989 hebben de aandelen van Euro Disney 99 procent van hun waarde verloren. Eén aandeel is op dit moment 1,21 euro waard.

"The Walt Disney Company is net zo gierig als Dagobert Duck", foetert D'Andlau. "En de achtbanen in Disneyland zijn niets vergeleken met de angstaanjagende momenten die aandeelhouders moeten meemaken."

Bovendien claimt CIAM dat de Amerikanen de waarde van een stuk land bij het Europese Disney-resort bewust verborgen hebben gehouden. Uit onafhankelijk onderzoek zou blijken dat de lap grond van vijfduizend hectare 1,9 miljard euro waard is. Daardoor werd de waarde van een aandeel bij een herkapitalisatie naar verluidt te laag ingeschat.

The Walt Disney Company liet eerder in een reactie weten dat alle beschuldigen "totaal ongegrond" zijn.

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be