Plopsa Group

Plopsaland stopt volgend jaar met Zwarte Piet

13-11-2016, 12.00 uur | Reacties

Plopsaland zet een streep door Zwarte Piet. Vanaf volgend jaar zijn er in Plopsaland De Panne en de twee andere Belgische Plopsa-pretparken helemaal geen Zwarte Pieten meer te vinden. Zij worden vervangen door Pieten met andere kleuren of roetvegen.

Plopsa-eigenaar Studio 100 is een van de ondertekenaars van het zogenoemde 'Pietenpact'. Verschillende Vlaamse tv-zenders, speelgoedwinkels en entertainmentbedrijven hebben samen afgesproken dat er vanaf 2017 geen Zwarte Pieten meer gebruikt worden.


ZIE OOK: Voor het eerst roetveegpieten in Attractiepark Slagharen

"Het uitgangspunt is dat we Sinterklaas vieren zonder raciale stereotyperingen", schrijven de initiatiefnemers in een verklaring. "Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte Pieten - jong en oud komt verblijden."

In Nederland tonen Attractiepark Slagharen en Duinrell dit jaar zowel Zwarte Pieten als Pieten met roetvegen. Toverland heeft nog niet bekendgemaakt hoe de Pieten eruit gaan zien. De Efteling organiseert geen speciale Sinterklaas-activiteiten.

ZIE OOK: Ook roetveegpieten in Duinrell: 'Respect voor ieders mening'

Reacties