Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

'Amsterdam kan een hoop leren van de Efteling'

12-06-2016, 15.15 uur

Komen er te veel toeristen in Amsterdam? Steeds meer bewoners en politici klagen dat de hoofdstad begint te lijken op een pretpark. Maar de stad zou juist iets kunnen leren van trekpleisters als de Efteling en Disneyland, zegt pretexpert Goof Lukken.

"In een dergelijk park denkt men na over bezoekersstromen, het product en de doelgroepen die men wel of niet wil trekken", schrijft Lukken in een uitgebreid opiniestuk in Het Parool. "Er is een juiste mix van attracties, voorzieningen, entertainment, transport en shops."

Lukken werkt voor de opleiding Attractions & Theme Parks Management aan de hogeschool voor toerisme NHTV in Breda. Hij vreest dat Amsterdam bijvoorbeeld Venetië achternagaat. "De toerist loopt er door een openluchtmuseum, maar het hart en leven is uit de stad verdwenen."

Om dat te voorkomen moet Amsterdam volgens de docent de pretparkbril opzetten. Dat houdt onder meer in: kiezen voor een duidelijke, afgebakende doelgroep en het creëren van aparte (thema)zones. "De Efteling heeft een Ruigrijk waar de spannende attracties staan. Dit pleit voor het in stand houden van bijvoorbeeld de Wallen om hier meer een 'party district' van te maken." Lukken ziet ook een Chinatown in Amsterdam wel zitten.

Hij pleit ook voor transportmiddelen die tegelijkertijd dienen als toeristische attractie, zoals rondvaartboten en kabelbanen. "In de ­Efteling gaat men graag in de stoomtrein zitten."

Maar de grootste les die Amsterdam kan leren van de pretparkwereld, gaat over de spreiding van bezoekers. Lukken ziet een digitaal reserveringssysteem voor zich vergelijkbaar met de FastPass in Disney-parken. "Communicatie over drukte en het managen van verwachtingen is de kracht van attractieparken."

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be