Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Dolfinarium ontkent beschuldigingen van tv-programma Rambam: 'We zijn diep geraakt'

03-03-2016, 07.15 uur

Het Dolfinarium in Harderwijk reageert voor het eerst op de aantijgingen van het tv-programma Rambam, dat gisteravond werd uitgezonden. Rambam beweert dat de dolfijnen in het dierenpark stelselmatig slecht worden behandeld. Gisteravond was onder meer te zien hoe de dieren dagenlang opgesloten zaten in zeer kleine bassins.

Dat werd eerder door een woordvoerder ontkend. Ook kwam aan het licht dat de dieren veel last hebben van het chloorwater en dat ze regelmatig onnatuurlijk agressief gedrag vertonen. De bewering van het Dolfinarium dat er geen sprake zou zijn van kunstmatige inseminatie, bleek eveneens niet te kloppen.

Medewerkers van Rambam stelden de misstanden aan de kaak met behulp van een verborgen camera. Het Dolfinarium reageert met een uitgebreide verklaring op Facebook en op de officiële website. Daarin staat onder meer: "Het samenspel tussen mens en dolfijn past in alle opzichten ruimschoots binnen alle wettelijke regelingen waar het Dolfinarium aan moet voldoen."

De directie noemt het "ongelooflijk jammer" dat het televisieprogramma niemand direct heeft benaderd. Dat is feitelijk onjuist: Rambam belde veelvuldig met woordvoerders. Uiteindelijk volgde een uitgebreide rondleiding door het park. Een medewerker gaf daarbij schoorvoetend toe dat de veertien showdolfijnen inderdaad te weinig ruimte hebben.

Eerder vertelde een dierenverzorger op de verborgencamerabeelden dat dierenactivisten gelijk hebben als ze klagen over de onnatuurlijke leefomgeving van de dieren.

Omdat het Dolfinarium een dierentuinvergunning heeft, moet het park zich primair richten op educatie en onderzoek. Commercie is uit den boze. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Bezoekers leren nauwelijks iets relevants over de dieren, zo ontdekte Rambam. Het commerciële aspect is daarnaast juist erg belangrijk. Voor een paar tientjes kunnen geïnteresseerden op de foto met een dolfijn.

Het zeedierenpark blijft volhouden dat er "niets te verbergen" is. "Alle medewerkers van het Dolfinarium zijn diep geraakt door de aantijgingen en werkwijze van Rambam. Met liefde, passie en respect staan wij dag én nacht klaar om de dieren de beste zorg te geven."Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be