Welkom!

Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.

Help ons door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
Deze hinderlijke boodschap zal dan verdwijnen. Bedankt!
Efteling

'Al tijdens de bouw gedoe over racisme in Efteling-attractie Carnaval Festival'

25-01-2016, 23:59 uur | Reacties

Is Carnaval Festival in de Efteling racistisch? De laatste tijd wordt de beroemde Efteling-klassieker steeds vaker beschuldigd van discriminatie. Nu blijkt dat de makers daar tijdens de bouw al rekening mee hielden. Ze kregen destijds veel commentaar op hun werk.

Dat onthult Efteling-encyclopedie Eftepedia na gesprekken met vormgever Bert Outmaijer. Hij vervaardigde begin jaren tachtig de karakteriserende poppen voor de attractie. De creaties stuitten meteen op weerstand. Zo zijn de Afrikaanse figuren tijdens de bouw al aangepast om beschuldigingen van racisme te voorkomen.

ZIE OOK: Amerikanen boos om Monsieur Cannibale: 'Walgelijke discriminatie'

Ook met de Chinese poppen ontstonden problemen. "Waar wij werkten in het gebouw hielden enkele Chinezen kantoor", vertelt Outmaijer. "Wij hadden zes Chinese poppen op de gang gezet, maar die Chinezen zelf wisten van niks. Dus die kwamen door de gang en die zagen die poppen staan. Ja, met van die voortandjes eruit. Die werden toch wel kwaad."

Hij wist de gemoederen te bedaren door uit te leggen waar de 'discriminerende' figuren voor bedoeld waren. "Toen we verteld hadden waar het voor was vonden ze het toch wel leuk", beweert de maker.

Niet alleen Carnaval Festival kan regelmatig rekenen op kritiek. Ook de nabijgelegen kookpotten van Monsieur Cannibale worden zo nu en dan racistisch genoemd, in het verleden onder meer door een Amerikaanse journaliste en een documentairemaakster van de publieke omroep.ZIE OOK: 'Monsieur Cannibale in de Efteling is goed voorbeeld van racisme'

Reacties
Bijdrage