Fabrikanten

Pretparkbedrijf Jora Vision in financiële problemen

02-12-2015, 06:01 uur | Reacties

Eén van de belangrijkste spelers uit de Nederlandse pretparkwereld zit in grote financiële problemen. Decoratie- en ontwerpbedrijf Jora Vision heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.

De moeilijkheden zouden zijn ontstaan bij de bouw van het nieuwe dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen, waarvoor de firma concepten bedenkt en realiseert. Jora Vision heeft een financieel conflict met VolkerWessels, hoofdaannemer van Wildlands. Die weigert de decorateur te betalen voor meerwerk.


ZIE OOK: Nieuwe dierentuin Emmen krijgt meerdere pretparkattracties

Twee weken geleden zijn de werkzaamheden in de dierentuin daarom opgeschort. "Als laatste redmiddel, om nog grotere verliezen te beperken", aldus een woordvoerster. De problemen zijn volgens haar te wijten aan "ernstige miscommunicatie tussen de betrokken partners".

Dierentuindirecteur Frankwin van Beers zegt de situatie te betreuren. "Het is ontzettend zonde dat dit gebeurt", vertelt hij aan een regionale omroep. "Jora Vision heeft heel mooie dingen voor ons gedaan. Wij wisten dat het bedrijf het zwaar had, maar dit verrast je dan toch." De geplande opening van Wildlands in maart 2016 komt naar verluidt niet in gevaar.

De toekomst van Jora Vision, opgericht in 1987 door directeur Jan Maarten de Raad, is onzeker. In veel gevallen gaat een bedrijf na uitstel van betaling failliet. De firma uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg heeft nog tal van opdrachten voor andere pretparken lopen, waaronder Parc Astérix en Walygator Parc in Frankrijk.

De afgelopen jaren werkte de decorateur onder meer voor de Efteling, Walibi Holland, Attractiepark Slagharen, Toverland, Drievliet, Yumble, Madurodam, Walibi Belgium en het Duitse Europa-Park. Er zijn bijna negentig mensen in dienst. Zusterbedrijven Jora Entertainment en JoraGraphics zouden geen rol spelen in het geschil.

ZIE OOK: Neerlands trots in Zweden: 'Hollanders onmisbaar voor pretparkindustrie'

Reacties